Elektriciteit afgekeurd

Elektriciteit afgekeurd – Wat nu? Tips & Advies

Wanneer je elektrische installatie afgekeurd wordt, kan dit verschillende gevolgen hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de verkoop of nieuwbouw van een woning, bij een uitbreiding of verzwaring van de installatie, bij een tijdelijke werfinstallatie, of wanneer de installatie ouder is dan 25 jaar. Tijdens een elektriciteitskeuring wordt er onder andere gecontroleerd op het eendraadsschema, de positieschema, aansluiting en EAN-code, de plaatsing van lichtpunten en stopcontacten, differentieelschakelaars en aarding.

Wanneer je te maken krijgt met een afgekeurde elektrische installatie, is het belangrijk om te weten welke stappen je kunt nemen. In de volgende secties geven we je advies en tips voor specifieke situaties, zoals bij de verkoop van een woning, verzwaring of uitbreiding van de installatie, en wanneer de installatie ouder is dan 25 jaar.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie tijdens de verkoop van een woning/appartement?

Bij de verkoop van een woning of appartement is de verkoper niet verplicht om de elektrische installatie in orde te brengen als deze afgekeurd is. Als koper heb je dan verschillende opties:

 1. Afzien van de koop.
 2. Samen met de verkoper de kosten voor herstellingen inschatten en aftrekken van de verkoopprijs.
 3. Zelf de elektrische installatie in orde maken binnen 18 maanden.

Voorafgaand aan de aankoop is het verstandig om het keuringsverslag op te vragen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de status van de installatie en kun je weloverwogen beslissingen nemen. Als koper is het belangrijk om de veiligheid van de elektrische installatie te waarborgen en eventuele kosten en herstellingen in overweging te nemen.

Verkoop woning

Deze afbeelding illustreert de verkoop van een woning en benadrukt het belang van een veilige elektrische installatie tijdens dit proces.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie bij verzwaring of uitbreiding?

Wanneer je van plan bent om een bestaande elektrische installatie uit te breiden of te verzwaren, bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen, kan het voorkomen dat de installatie niet goedgekeurd wordt. In zo’n geval heb je gelukkig 12 maanden de tijd om de nodige aanpassingen te maken en de installatie alsnog in orde te brengen. Het is echter belangrijk om hier tijdig mee te beginnen, omdat het proces van offerteaanvraag tot herkeuring soms tot wel 6 maanden kan duren.

Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens. Zo kun je de prijzen vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Zorg er ook voor dat je duidelijke afspraken maakt over de planning en de uitvoering van de werkzaamheden.

Een belangrijk aspect bij het uitbreiden of verzwaren van een elektrische installatie is het naleven van de geldende elektrotechnische normen en voorschriften. Een ervaren elektricien kan je hierbij helpen en advies geven over de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie. Zij kunnen je ook informeren over eventuele subsidie- of stimuleringsregelingen die van toepassing kunnen zijn op jouw project.

In het geval van een afgekeurde elektrische installatie bij verzwaring of uitbreiding is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de nodige aanpassingen te laten doen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je installatie voldoet aan de geldende normen en voorschriften, en kun je veilig genieten van de uitbreiding of verzwaren van je elektrische installatie.

Offertes aanvragen bij verschillende elektriciens

Om ervoor te zorgen dat je de beste prijs en kwaliteit krijgt voor het uitbreiden of verzwaren van je elektrische installatie, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens. Dit geeft je de mogelijkheid om de prijzen en voorwaarden te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken. Hieronder vind je een voorbeeld van een tabel waarin je de offertes kunt vergelijken:

Elektricien Prijs Werkzaamheden Planning
ElektroTech €2000 Uitbreiding installatie, installatie zonnepanelen Start over 3 weken
ElektraFix €2200 Verzwaring installatie, uitbreiding groepenkast Start over 2 maanden
PowerElectric €1800 Installatie extra stopcontacten, verzwaren aansluiting Start over 4 weken

Belangrijkste stappen bij het in orde brengen van een afgekeurde installatie

Als je een afgekeurde elektrische installatie hebt bij verzwaring of uitbreiding, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet nemen:

 1. Vraag offertes aan bij verschillende elektriciens en vergelijk de prijzen en voorwaarden.
 2. Kies een ervaren elektricien en maak duidelijke afspraken over de planning en uitvoering van de werkzaamheden.
 3. Zorg dat de aanpassingen aan de installatie voldoen aan de geldende elektrotechnische normen en voorschriften.
 4. Laat de werkzaamheden uitvoeren binnen de gestelde termijn van 12 maanden.
 5. Vraag een herkeuring aan en zorg dat je een positief keuringsattest krijgt.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je elektrische installatie na de verzwaring of uitbreiding voldoet aan de geldende normen en voorschriften, en ben je verzekerd van een veilige en betrouwbare installatie.

Verzwaring en uitbreiding van elektrische installatie

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie ouder dan 25 jaar?

Hoewel oude elektrische installaties ouder dan 25 jaar niet meer worden gecontroleerd, is het nog steeds van groot belang om de installatie te laten keuren. Het risico bestaat namelijk dat bij een brand de verzekering zich terugtrekt en je aansprakelijk wordt gesteld voor de herstelkosten. Daarom is het raadzaam om altijd met een ervaren elektricien samen te werken als je zelf niet volledig op de hoogte bent van elektrische werken.

Elektriciteitsveiligheid gaat boven alles

Hoewel een controle van oude elektrische installaties niet verplicht is, moet de veiligheid altijd vooropstaan. Een oude installatie kan brandgevaar opleveren en zorgen voor potentieel levensbedreigende situaties. Daarom is het aan te raden om de installatie periodiek te laten controleren, zelfs als deze niet formeel gekeurd hoeft te worden.

Voordelen van het laten keuren van een oude elektrische installatie:
Een gekeurde installatie zorgt voor een veilige leefomgeving.
Het voorkomt brandgevaar en mogelijke lichamelijke letsel.
Verzekeringsmaatschappijen vereisen vaak een keuringsrapport bij schadeclaims.

Elektriciteitsveiligheid

Een ervaren elektricien kan de oude elektrische installatie grondig inspecteren en eventuele gebreken identificeren. Vervolgens kan hij de benodigde herstelwerkzaamheden uitvoeren om de veiligheid van de installatie te waarborgen. Op deze manier ben je beschermd tegen mogelijke gevaren en aansprakelijkheid.

Een oude elektrische installatie kan onvoorziene risico’s met zich meebrengen. Het is van cruciaal belang om proactief te handelen en de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen.

Mede gezien de mogelijke gevolgen van een afgekeurde elektrische installatie, is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een erkende elektricien. Zo ben je verzekerd van deskundig advies en professionele begeleiding bij het upgraden of herstellen van je oude elektrische installatie.

Prijs en procedure voor het herkeuren van elektriciteit

De prijs voor een elektriciteitskeuring kan variëren en het is verstandig om offertes aan te vragen om een idee te krijgen van de kosten. Het herkeuren van de installatie kan op verschillende manieren en de procedure kan per situatie verschillen. Het is belangrijk om tijdig een keuringsattest aan te vragen en eventuele herstellingen te laten uitvoeren door een ervaren elektricien.

Elektriciteitskeuring prijs

Elektriciteitswerken Prijs (gemiddeld)
Keuring bestaande installatie €200 – €500
Keuring nieuwe installatie €500 – €1000
Herkeuring na afkeuring €300 – €700

Het is belangrijk om te beseffen dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het elektriciteitswerk. Daarom is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens. Zo krijg je een beter inzicht in de prijsklasse en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

“Het is altijd verstandig om een ervaren elektricien in te schakelen voor het herkeuren van je elektrische installatie. Zij hebben de kennis en expertise om eventuele gebreken op te sporen en op te lossen, zodat je elektriciteit weer veilig en conform is.”

De procedure voor het herkeuren van elektriciteit kan verschillen per situatie. In de meeste gevallen moet je een afspraak maken met een erkende keuringsinstantie. Zij zullen de installatie grondig controleren en een keuringsrapport opstellen. Als er gebreken worden geconstateerd, moet je deze laten herstellen door een erkende elektricien. Zodra alle herstellingen zijn uitgevoerd, kun je een herkeuring aanvragen. Als de installatie voldoet aan de gestelde normen, ontvang je een positief keuringsverslag en een keuringsattest.

Door tijdig een keuring aan te vragen en eventuele gebreken te laten herstellen, zorg je ervoor dat je elektrische installatie veilig en conform is aan de geldende normen. Dit is essentieel voor de veiligheid van jezelf, je gezin en je woning.

Het belang van een gekeurde elektrische installatie

Een goed functionerende en gekeurde elektrische installatie is van groot belang voor de veiligheid in huis. Het zorgt ervoor dat het risico op brandgevaar en lichamelijk letsel wordt verminderd. Een gekeurde elektriciteitsinstallatie voldoet aan de geldende normen en voorschriften, waardoor de kans op problemen aanzienlijk kleiner wordt.

De elektriciteitskeuring is verplicht bij verschillende momenten, zoals veranderingen, uitbreidingen, verzwaringen of ingebruikstelling van de installatie. Ook na 25 jaar moet de installatie opnieuw gekeurd worden. Daarnaast is bij de verkoop of verhuur van een woning een keuringsrapport vereist.

Dankzij een gekeurde elektrische installatie kun je met een gerust hart gebruikmaken van elektrische apparaten en installaties in huis. Het is een investering in de veiligheid van jezelf, je gezin en je woning.

Als je twijfelt over de veiligheid van je elektrische installatie of graag advies wilt, is het verstandig om een professionele elektricien te raadplegen. Zij kunnen je voorzien van gedegen elektriciteitsadvies en indien nodig de benodigde aanpassingen of herstellingen uitvoeren.

Elektriciteitsveiligheid

Elektriciteitsinstallatie afgekeurd – Wat nu?

Wanneer je elektrische installatie wordt afgekeurd, ontvang je een negatief keuringsverslag en zal er geen gelijkvormigheidsattest worden uitgereikt. Dit kan een zorgelijke situatie zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken en de veiligheid te waarborgen.

1. Analyseer het keuringsverslag

Begin met het grondig analyseren van het keuringsverslag. Identificeer de gebreken en de redenen waarom de installatie is afgekeurd. Dit helpt je beter te begrijpen welke aspecten gerepareerd of aangepast moeten worden.

2. Schakel een professionele elektricien in

Om de afgekeurde installatie te herstellen, is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om de nodige reparaties en aanpassingen uit te voeren volgens de geldende elektriciteitsnormen.

3. Laat de gebreken tijdig herstellen

Wacht niet te lang met het herstellen van de gebreken in de installatie. Veiligheid staat voorop en het is belangrijk om de elektrische installatie zo snel mogelijk in orde te maken om risico’s op brand en lichamelijk letsel te vermijden.

4. Vraag een herkeuring aan

Als de nodige herstellingen zijn uitgevoerd, vraag dan een herkeuring aan bij een erkend keuringsorganisme. Zij zullen de installatie opnieuw inspecteren en beoordelen of de noodzakelijke aanpassingen zijn gedaan en of de installatie nu voldoet aan de veiligheidsnormen.

5. Verkrijg het nieuwe keuringsattest

Indien de herkeuring succesvol is, zal een nieuw keuringsattest worden uitgereikt waaruit blijkt dat de elektrische installatie nu voldoet aan alle vereisten. Dit is essentieel om de veiligheid te waarborgen en mogelijke geschillen in de toekomst te voorkomen.

Stappen Toelichting
Analyseer het keuringsverslag Grondige analyse van het verslag om de gebreken te identificeren
Schakel een professionele elektricien in Hulp van een ervaren elektricien voor de benodigde reparaties
Laat de gebreken tijdig herstellen Snel handelen om de veiligheid te waarborgen
Vraag een herkeuring aan Aanvraag voor een nieuwe inspectie na de herstellingen
Verkrijg het nieuwe keuringsattest Bevestiging dat de installatie voldoet aan de veiligheidsnormen

Het herstellen van een afgekeurde elektrische installatie is essentieel voor de veiligheid van je woning of bedrijf. Zorg ervoor dat je de juiste stappen onderneemt en samenwerkt met professionele elektriciens om ervoor te zorgen dat de installatie volledig voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie tijdens de verkoop van een woning/appartement?

Bij de verkoop van een woning of appartement hoef je de elektrische installatie niet te laten herstellen als deze afgekeurd is. Als koper heb je verschillende opties om met deze situatie om te gaan.

 1. Afzien van de koop
 2. Je kunt ervoor kiezen om af te zien van de koop als de kosten voor herstellingen te hoog zijn of als je geen vertrouwen hebt in de installatie. In dit geval kun je verder zoeken naar een woning of appartement met een goedgekeurde elektrische installatie.

 3. Kosten aftrekken van de verkoopprijs
 4. Je kunt samen met de verkoper de kosten voor herstellingen inschatten en deze bedragen aftrekken van de verkoopprijs. Dit kan echter een ingewikkeld proces zijn waarbij het belangrijk is om goede afspraken te maken en eventueel professioneel advies in te winnen.

 5. Zelf de installatie in orde maken binnen 18 maanden
 6. Als koper kun je er ook voor kiezen om zelf de afgekeurde elektrische installatie in orde te maken binnen een periode van 18 maanden. Dit betekent dat je de kosten en verantwoordelijkheid op je neemt om de installatie te laten keuren en eventuele herstellingen uit te voeren.

Het is belangrijk om het keuringsverslag op te vragen voordat je een woning of appartement koopt. Hierdoor krijg je inzicht in de staat van de elektrische installatie en kun je een weloverwogen beslissing nemen. Als je ervoor kiest om de installatie zelf in orde te maken, is het raadzaam om samen te werken met een ervaren elektricien om de veiligheid en conformiteit van de installatie te waarborgen.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie bij verzwaring of uitbreiding?

Bij het uitbreiden of verzwaren van een bestaande elektrische installatie kan het gebeuren dat deze afgekeurd wordt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je van plan bent om zonnepanelen te installeren. In dat geval heb je 12 maanden de tijd om de installatie alsnog in orde te maken. Het is echter belangrijk om te weten dat de herkeuring soms lang kan duren, dus het is verstandig om tijdig actie te ondernemen.

Om te beginnen is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens. Op die manier kun je de prijzen en de mogelijkheden vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat er nodig is om de installatie conform te maken aan de elektriciteitsnormen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de tijdspanne tussen het aanvragen van een offerte en de herkeuring zelf. Dit kan namelijk soms wel 6 maanden duren. Zorg er dus voor dat je niet te lang wacht met het aanvragen van offertes en het plannen van de herkeuring.

Als de installatie uiteindelijk in orde is gemaakt, moet je opnieuw een elektriciteitskeuring laten uitvoeren. Deze keuring is nodig om te controleren of de aanpassingen aan de installatie voldoen aan de normen voor elektriciteitsveiligheid.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie bij verzwaring of uitbreiding Belangrijke stappen
1 Vraag offertes aan bij verschillende elektriciens om de prijzen en mogelijkheden te vergelijken.
2 Plan tijdig de herkeuring in, aangezien dit soms wel 6 maanden kan duren.
3 Laat de installatie conform maken aan de elektriciteitsnormen.
4 Laten uitvoeren van een nieuwe elektriciteitskeuring om de veiligheid te waarborgen.

Wat te doen bij een afgekeurde elektrische installatie ouder dan 25 jaar?

Een oude elektrische installatie die ouder is dan 25 jaar wordt niet automatisch gecontroleerd. Echter, het is nog steeds uiterst belangrijk om zo’n installatie te laten keuren. Oude installaties kunnen namelijk brandgevaar opleveren en de verzekeringsmaatschappij kan weigeren om alle kosten te dekken bij schade. Het is daarom aan te raden om altijd met een ervaren elektricien samen te werken om de veiligheid van de installatie te waarborgen.

Een gekeurde elektrische installatie zorgt voor gemoedsrust en elektriciteitsveiligheid. Het kan mogelijke gevaren zoals brand en lichamelijk letsel helpen voorkomen. Daarnaast voldoe je met een goedgekeurde installatie aan de geldende normen en wetgeving.

Voordelen van een gekeurde elektrische installatie:
Vermindert het risico op brandgevaar en lichamelijk letsel.
Beschermt tegen aansprakelijkheid bij schade.
Voldoet aan de geldende normen en wetgeving.

Een professionele elektricien kan de installatie beoordelen, eventuele gebreken identificeren en je adviseren over de benodigde stappen om de installatie goedgekeurd te krijgen. Zij hebben de kennis en ervaring om de nodige aanpassingen en reparaties uit te voeren.

Het is raadzaam om periodiek onderhoud en keuringen uit te laten voeren, zelfs als je installatie ouder is dan 25 jaar. Dit helpt potentiële risico’s te identificeren en proactief maatregelen te nemen om de elektriciteitsveiligheid te waarborgen.

Prijs en procedure voor het herkeuren van elektriciteit

De prijs voor een elektriciteitskeuring kan variëren, dus het is verstandig om offertes aan te vragen om een idee te krijgen van de kosten.

De procedure voor het herkeuren van de installatie kan per situatie verschillen, maar het is belangrijk om tijdig een keuringsattest aan te vragen en eventuele herstellingen te laten uitvoeren door een erkende elektricien.

Voorbeeld offerte elektriciteitskeuring:

Werkzaamheden Prijs
Elektrische inspectie en controle €200
Opstellen keuringsattest €50
Vervangen van verouderde onderdelen €300
Totaalprijs €550

Het bovenstaande is een voorbeeld van een offerte voor een standaard elektriciteitskeuring. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de installatie en eventuele bijkomende werkzaamheden.

Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken om een weloverwogen keuze te maken. Kies altijd voor een erkende elektricien met ervaring in elektriciteitswerken.

Conclusie

Het waarborgen van de veiligheid van je elektrische installatie is van groot belang. Wanneer je installatie wordt afgekeurd, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen, afhankelijk van de situatie. Het is verstandig om tijdig offertes aan te vragen en samen te werken met ervaren elektriciens om je installatie te laten voldoen aan de geldende elektriciteitsnormen en zo de veiligheid te waarborgen.

Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de geldende wetgeving en voorschriften met betrekking tot elektriciteit. Zo kun je ervoor zorgen dat je elektrische installatie te allen tijde aan de vereisten voldoet. Een regelmatige elektriciteitskeuring kan hierbij helpen om eventuele gebreken tijdig op te sporen en te verhelpen.

Zorg ervoor dat je altijd samenwerkt met erkende elektriciens die op de hoogte zijn van de elektriciteitswetgeving. Door samen te werken met professionals kun je er zeker van zijn dat de installatie op een veilige en conforme manier wordt hersteld. Elektriciteitsveiligheid is immers een verantwoordelijkheid die we allemaal moeten dragen.

Similar Posts