Groepenkast

Groepenkast Kopen? Vind de Beste Keuzes!

Ben je op zoek naar een nieuwe groepenkast voor je elektrische installatie? Bij GroepenkastCompleet hebben we een ruime selectie compleet samengestelde 1-fase en 3-fase groepenkasten van bekende merken zoals ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider en Gacia. Onze groepenkasten zijn voorzien van installatieautomaten en aardlekschakelaars, waardoor je een optimale beveiliging hebt voor je elektrische installatie.

Het is belangrijk om een groepenkast te kiezen die voldoet aan de normen en betrouwbaarheid en veiligheid garandeert. Bij GroepenkastCompleet vind je kwaliteitsgroepenkasten die aan deze eisen voldoen. Of je nu een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig hebt, wij hebben de beste keuzes voor je. Ontdek ons assortiment en kies de groepenkast die bij jouw elektrische installatie past!

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe groepenkast?

Wanneer je een nieuwe groepenkast wilt kopen, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier volgen enkele belangrijke punten die je in gedachten moet houden:

1. Hoofdschakelaar

Sinds 2003 is het verplicht om een hoofdschakelaar te hebben in je groepenkast. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je de elektriciteit in je woning in één keer kunt uitschakelen bij bijvoorbeeld een noodsituatie of onderhoudswerkzaamheden.

2. Aardlekschakelaars

Een goede groepenkast moet ook voorzien zijn van minimaal 2 aardlekschakelaars. Deze schakelaars beschermen je tegen elektrocutie door de stroomtoevoer direct af te sluiten wanneer er een lekstroom wordt gedetecteerd.

3. Installatieautomaten

Installatieautomaten zijn de schakelaars die ervoor zorgen dat je de stroom kunt in- en uitschakelen per groep in je groepenkast. Zorg ervoor dat er niet meer dan 4 installatieautomaten achter één aardlekschakelaar geplaatst worden om overbelasting te voorkomen.

4. Aparte groepen voor zwaardere apparaten

Elk apparaat met een vermogen vanaf 2000 Watt moet op een eigen groep worden aangesloten. Dit voorkomt overbelasting en zorgt ervoor dat elk apparaat voldoende stroomtoevoer krijgt. Als je bijvoorbeeld een inductie kookplaat met een vermogen tot 7400 Watt wilt installeren, dan is een fornuisgroep hiervoor geschikt.

Door rekening te houden met deze richtlijnen bij het kopen van een nieuwe groepenkast, kun je ervoor zorgen dat je een veilige elektrische installatie hebt die voldoet aan de normen.

Meterkast vervangen

Belangrijk om op te letten bij het kopen van een groepenkast Kenmerken
Hoofdschakelaar Verplicht sinds 2003, schakelt alle stroom in huis uit
Aardlekschakelaars Minimaal 2 aardlekschakelaars voor beveiliging tegen lekstroom
Installatieautomaten Niet meer dan 4 installatieautomaten achter één aardlekschakelaar
Aparte groepen Apparaten met vermogen vanaf 2000 Watt op eigen groep

Welk merk groepenkast is het beste?

Het samenstellen en aansluiten van een groepenkast is een belangrijke stap bij het creëren van een veilige elektrische installatie. Het kiezen van het beste merk groepenkast is essentieel om betrouwbaarheid en kwaliteit te waarborgen. Er zijn verschillende gerenommeerde merken die hoogwaardige groepenkasten produceren, waaronder ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider en Gacia.

Elk van deze merken heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het beste merk hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Bij het maken van een keuze kun je letten op verschillende factoren, zoals:

 • Installatiegemak: Sommige merken bieden groepenkasten met handige functies die de installatie vereenvoudigen, zoals voorgeponste gaten en montageclips.
 • Afmetingen en vormgeving: Controleer of de groepenkast past in de beschikbare montageruimte in jouw meterkast.
 • Normen en certificeringen: Zorg ervoor dat de groepenkast voldoet aan de NEN-EN-IEC 61439 normen en voorzien is van de benodigde certificeringen, zoals CE-markering en KEMA-KEUR.

Ongeacht het merk dat je kiest, is het belangrijk om de groepenkast zorgvuldig samen te stellen en nauwkeurig aan te sluiten. Een professionele installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en het veilig installeren van de groepenkast.

Groepenkast samenstellen

1-fase of 3-fase groepenkast kopen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe groepenkast, is het belangrijk om na te denken over het type aansluiting in je meterkast. De keuze tussen een 1-fase groepenkast en een 3-fase groepenkast hangt af van je huidige huisaansluiting en je toekomstige plannen voor het uitbreiden of aanpassen van de groepen.

Een 1-fase groepenkast is geschikt voor een 1-fase huisaansluiting en wordt aangesloten via een 1-fase stroommeter. Dit type groepenkast is voldoende als je een normaal stroomverbruik hebt en geen plannen hebt om in de toekomst zware apparaten toe te voegen.

Een 3-fase groepenkast is geschikt voor een 3-fase huisaansluiting en wordt aangesloten via een 3-fase kWh-meter. Dit type groepenkast biedt meer capaciteit en is ideaal als je van plan bent om meer apparaten met een hoog stroomverbruik toe te voegen, zoals een inductie kookplaat, zonnepanelen of een warmtepomp. Hierdoor kun je de groepen flexibel uitbreiden en aanpassen aan je energiebehoeften.

Het is belangrijk om te weten dat bepaalde onderdelen of componenten van een 3-fase groepenkast mogelijk niet werken op een 1-fase huisaansluiting. Daarom moet je bij het maken van je keuze rekening houden met de aansluiting en de toekomstige behoeften van je elektrische installatie.

Groepen uitbreiden en groepen aanpassen

Dus, bij het kopen van een groepenkast is het belangrijk om te overwegen of je een 1-fase groepenkast of een 3-fase groepenkast nodig hebt. Als je van plan bent om in de toekomst meer apparaten met een hoog stroomverbruik toe te voegen, is het verstandig om direct te kiezen voor een 3-fase groepenkast om de installatie te kunnen ondersteunen. Hou er echter rekening mee dat bepaalde componenten van een 3-fase groepenkast niet zullen werken op een 1-fase huisaansluiting.

Groepenkast met een fornuisgroep of kookgroep kopen?

Als je een inductie kookplaat wilt aansluiten met een maximaal vermogen van 7400 Watt, kun je een groepenkast met een fornuisgroep gebruiken. Een fornuisgroep bestaat uit twee mechanisch gekoppelde installatieautomaten op dezelfde fase. Als je een kooktoestel hebt met een vermogen vanaf 7400 Watt, moet je een 3-fase groepenkast gebruiken en deze aansluiten op een kookgroep of een 3-fase aardlekautomaat. Het is belangrijk om de juiste groepenkast te kiezen die geschikt is voor het vermogen van je kookplaat.

 • Inductie kookplaat met maximaal vermogen van 7400 Watt: Gebruik een groepenkast met fornuisgroep
 • Kooktoestel met vermogen vanaf 7400 Watt: Gebruik een 3-fase groepenkast en sluit aan op een kookgroep of 3-fase aardlekautomaat

Door de juiste groepenkast te kiezen, zorg je ervoor dat je kookplaat veilig en betrouwbaar kan worden aangesloten.

Fornuisgroep en kookgroep

Vermogen kookplaat Type groepenkast
Tot 7400 Watt Groepenkast met fornuisgroep
Vanaf 7400 Watt 3-fase groepenkast met kookgroep of 3-fase aardlekautomaat

Hoeveel groepen heb ik nodig in de groepenkast?

De hoeveelheid groepen die je nodig hebt in de groepenkast is afhankelijk van het aantal eindgroepen dat je wilt aansluiten. Hier zijn een paar richtlijnen om je te helpen bij het bepalen van het benodigde aantal groepen:

 1. Een apparaat met een vermogen vanaf 2000 Watt moet op een eigen groep worden aangesloten. Dit zorgt ervoor dat het apparaat voldoende stroom krijgt en voorkomt overbelasting van andere groepen.
 2. Om de veiligheid te waarborgen, is het belangrijk om de groepen van lichtpunten en stopcontacten te verdelen over verschillende aardlekschakelaars. Op deze manier kan een storing in één groep geen invloed hebben op alle andere groepen.
 3. De grootte van het huis en het stroomverbruik bepalen mede het benodigde aantal groepen. Een groter huis met meer apparaten en een hoog stroomverbruik vereist vaak meer groepen voor een optimale elektrische installatie.

Indien nodig is het mogelijk om extra groepen bij te plaatsen in een bestaande groepenkast om de installatie verder uit te breiden. Dit kan handig zijn als je in de toekomst meer apparaten wilt aansluiten of als je de elektrische installatie wilt upgraden.

Hieronder zie je een voorbeeld van een groepenkast met verschillende groepen die aangesloten zijn op een verdeelsysteem:

Groep Aantal Apparaten/Stroomverbruik
Groep 1 1 Wasmachine
Groep 2 1 Vaatwasser
Groep 3 2 Keukenapparatuur (oven, magnetron, etc.)
Groep 4 3 Stopcontacten woonkamer
Groep 5 2 Verlichting woonkamer
Groep 6 1 Elektrische verwarming
Groep 7 1 Wasdroger

Groepen bijplaatsen

Zoals je kunt zien, zijn de groepen in de groepenkast verdeeld op basis van het type apparaat of het stroomverbruik. Dit zorgt voor een betrouwbare en veilige elektrische installatie in huis.

Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van het benodigde aantal groepen of het bijplaatsen van groepen in je groepenkast, is het raadzaam om een erkende elektricien te raadplegen. Een professional kan je adviseren en de installatie vakkundig uitvoeren volgens de geldende normen en voorschriften.

Groepenkast installeren en monteren

Het installeren en monteren van een groepenkast is een klus die nauwkeurig moet gebeuren. Om deze taak succesvol uit te voeren, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen. Allereerst is het essentieel om de elektrische installatie spanningsloos te maken door de hoofdschakelaar uit te schakelen voordat je de oude stoppenkast vervangt. Zo zorg je voor maximale veiligheid tijdens het installatieproces.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een erkend installateur in te schakelen om de groepenkast te installeren en monteren. Vooral als je niet beschikt over voldoende kennis en ervaring op dit gebied, is het verstandig om de hulp van een professional in te roepen. Een ervaren monteur zal ervoor zorgen dat de installatie vakkundig wordt uitgevoerd volgens de NEN1010 normen. Bovendien zal de groepenkast weer verzegeld worden, zodat deze voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Het installeren en monteren van een groepenkast is geen klus die je zomaar even snel doet. Het is van groot belang om de veiligheid in acht te nemen en te zorgen voor een correcte installatie. Door de installatie door een professional te laten uitvoeren, kun je onveilige situaties en mogelijke reparatiekosten voorkomen. Zo ben je ervan verzekerd dat je groepenkast op de juiste manier wordt geïnstalleerd en zal functioneren zoals het hoort.

Voordelen van professionele installatie Tips voor veilige installatie
 • Ervaring en expertise
 • Correcte aansluiting
 • Voldoen aan veiligheidsnormen
 • Minimaliseren van risico’s
 • Voorkomen van fouten en problemen
 • Schakel de hoofdschakelaar uit
 • Volg de installatierichtlijnen
 • Zorg voor de juiste bekabeling
 • Controleer de aardlekschakelaars
 • Laat de installatie verzegelen

Belang van veilig installeren

Een goed geïnstalleerde groepenkast zorgt voor een veilige verdeling van elektriciteit in huis, minimaliseert risico’s op kortsluitingen en overbelastingen, en helpt potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen.

Hoewel het mogelijk is om zelf een groepenkast te installeren, is het cruciaal om op de juiste manier en volgens de geldende normen te werk te gaan. Een professionele installatie garandeert dat alle vereisten worden nageleefd en dat de groepenkast veilig en betrouwbaar functioneert.

Ook al lijkt het misschien een uitdagende taak, het installeren en monteren van een groepenkast kan worden vereenvoudigd door de hulp van een professional in te schakelen. Dit minimaliseert niet alleen het risico op fouten, maar zorgt er ook voor dat je groepenkast voldoet aan alle vereisten en normen voor een veilige elektrische installatie.

Groepenkasten online kopen

Bij GroepenkastCompleet kun je eenvoudig groepenkasten online bestellen. Ze bieden een uitgebreid assortiment groepenkasten van bekende merken zoals ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider en AEG. De groepenkasten zijn fabrieksgeassembleerd en worden voorbedraad en montageklaar geleverd. Door te kiezen voor een A-merk groepenkast ben je verzekerd van een veilige en betrouwbare verdeler die voldoet aan de normen. GroepenkastCompleet biedt ook de mogelijkheid om groepenkasten naar wens samen te stellen.

Met GroepenkastCompleet wordt het bestellen van een groepenkast gemakkelijk en efficiënt. Het uitgebreide assortiment biedt keuze uit verschillende merken en modellen, zodat je altijd de juiste groepenkast kunt vinden die past bij jouw specifieke behoeften. Daarnaast worden de groepenkasten volledig geassembleerd geleverd, inclusief bedrading en montagevoorbereiding. Dit bespaart je kostbare tijd en moeite bij de installatie.

Een ander voordeel van het bestellen van groepenkasten online is het gemak van bestellen en levering aan huis. Met een paar klikken kun je de gewenste groepenkast selecteren, de configuratie aanpassen en de bestelling plaatsen. Vervolgens wordt de groepenkast snel en veilig bij jou thuis bezorgd, zodat je direct aan de slag kunt met de installatie.

Voordelen van groepenkasten online bestellen

 • Groot assortiment groepenkasten van bekende merken
 • Compleet geassembleerd en voorbedraad geleverd
 • Mogelijkheid om groepenkasten naar wens samen te stellen
 • Gemakkelijk en efficiënt bestellen via een gebruiksvriendelijke website
 • Snelle en veilige levering aan huis

Door groepenkasten online te bestellen, profiteer je van het gemak, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van GroepenkastCompleet. Bestel vandaag nog jouw groepenkast en zorg voor een veilige en efficiënte elektrische installatie in jouw woning of bedrijf.

Beveiliging van een groepenkast en storingen

Een groepenkast is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie in een woning. Het zorgt ervoor dat de elektriciteit veilig wordt verdeeld naar verschillende groepen en apparaten in huis. Om een veilige werking te garanderen, zijn groepenkasten uitgerust met beveiligingsmechanismen zoals installatieautomaten en aardlekschakelaars.

Installatieautomaten

Installatieautomaten spelen een cruciale rol in het beschermen van de groepenkast tegen overbelasting en kortsluiting. Ze zijn ontworpen om de stroomtoevoer naar een groep of apparaat automatisch te onderbreken als de stroom hoger is dan de toegestane limiet of als er een kortsluiting optreedt. Hierdoor worden mogelijke schade aan de elektrische installatie en zelfs brand voorkomen.

Aardlekschakelaars

Aardlekschakelaars zijn een andere belangrijke beveiligingscomponent in een groepenkast. Hun taak is het detecteren van lekstromen, veroorzaakt door bijvoorbeeld beschadigde kabels of defecte apparaten. Zodra een lekstroom wordt gedetecteerd, wordt de stroomtoevoer onmiddellijk onderbroken, waardoor elektrocutiegevaar en brandgevaar wordt voorkomen.

Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de stroom die de groep verlaat en de stroom die terugkeert. Als er een verschil wordt gedetecteerd, betekent dit dat er ergens een lekstroom optreedt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand een elektrisch apparaat aanraakt dat onder stroom staat. De aardlekschakelaar reageert onmiddellijk door de stroomtoevoer af te sluiten, waardoor potentieel gevaarlijke situaties worden voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat aardlekschakelaars goed werken, moeten ze regelmatig worden getest. Dit kan worden gedaan door de testknop op de schakelaar in te drukken. Als de aardlekschakelaar goed functioneert, wordt de stroom direct onderbroken.

Storingen in de groepenkast

Hoewel groepenkasten worden ontworpen en gebouwd om betrouwbaar te functioneren, kunnen er soms storingen optreden. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals verouderde componenten, overbelasting, slechte bedrading of vochtproblemen. Het is belangrijk om storingen in de groepenkast tijdig te detecteren en op te lossen om de veiligheid en betrouwbaarheid van de elektrische installatie te waarborgen.

Bij het optreden van storingen in de groepenkast is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen. Een gekwalificeerde elektricien kan de oorzaak van de storing identificeren en de nodige reparaties uitvoeren om de groepenkast weer optimaal te laten functioneren.

Het is van groot belang om regelmatig onderhoud aan de groepenkast te laten uitvoeren en storingen direct te laten verhelpen om de veiligheid van de elektrische installatie te waarborgen.

Heb ik een 1-fase groepenkast of een 3-fase groepenkast nodig?

Het type groepenkast dat je nodig hebt, hangt af van het type aansluiting in de meterkast. Een 1-fase groepenkast wordt gebruikt voor een 1-fase aansluiting en heeft 2-polige aardlekschakelaars en een 2-polige hoofdschakelaar. Een 3-fase groepenkast wordt gebruikt voor een 3-fase aansluiting en heeft 4-polige aardlekschakelaars en een 4-polige hoofdschakelaar. Het aantal groepen dat je nodig hebt, wordt bepaald door het stroomverbruik en de apparaten die zijn aangesloten.

Voorbeeldsituatie:

Stel dat je een 1-fase aansluiting hebt en je wilt een nieuwe groepenkast installeren. In dat geval heb je een 1-fase groepenkast nodig. Deze groepenkast heeft 2-polige aardlekschakelaars en een 2-polige hoofdschakelaar. Heb je daarentegen een 3-fase aansluiting, dan is een 3-fase groepenkast de juiste keuze. Deze groepenkast heeft 4-polige aardlekschakelaars en een 4-polige hoofdschakelaar.

Het aantal groepen dat je nodig hebt, is afhankelijk van het stroomverbruik en de apparaten die je wilt aansluiten. Bij een hoger stroomverbruik of het gebruik van zwaardere apparaten zoals een inductie kookplaat of een warmtepomp, is het vaak verstandig om voor een 3-fase groepenkast te kiezen. Deze kan de hogere belasting beter verdelen en zorgt voor een stabiele elektrische installatie.

Het is raadzaam om de elektrische installatie te laten controleren door een erkend installateur om te bepalen welk type groepenkast het meest geschikt is voor jouw situatie.

Welk merk groepenkast is het beste?

Het kiezen van het beste merk groepenkast is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften. Er zijn verschillende gerenommeerde merken die hoogwaardige groepenkasten produceren, zoals ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider en AEG. Bij het maken van een keuze tussen deze merken zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hierbij kun je denken aan het installatiegemak, de afmetingen en de vormgeving van de behuizing.

Het is van essentieel belang om te kiezen voor een groepenkast van een betrouwbaar merk dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en veiligheidsnormen. Door te investeren in een groepenkast van een gerenommeerd merk, kun je er zeker van zijn dat je een product van uitstekende kwaliteit in huis haalt. Dit zorgt niet alleen voor een veilige elektrische installatie, maar ook voor een product dat langdurig en betrouwbaar functioneert.

“Een groepenkast van een betrouwbaar merk biedt de garantie van haar jarenlange ervaring, expertise en toewijding aan kwaliteit en veiligheid.”

Bovendien bieden gerenommeerde merken vaak ook een uitgebreid assortiment aan groepenkasten. Dit maakt het mogelijk om een groepenkast te vinden die perfect past bij jouw specifieke wensen en behoeften. Of je nu op zoek bent naar een compacte groepenkast voor een kleinere installatie of een grotere groepenkast met extra montageruimte, er is altijd een optie beschikbaar die voldoet aan jouw eisen.

Een veilige elektrische installatie begint met de keuze van een betrouwbare groepenkast van een kwaliteitsmerk. Door zorgvuldig te kijken naar de verschillende merken en hun productaanbod, kun je de beste keuze maken die past bij jouw situatie. Of je nu kiest voor ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider of AEG, je kunt erop vertrouwen dat je een groepenkast van topkwaliteit in handen hebt.

Conclusie

Bij het kopen van een groepenkast is het belangrijk om rekening te houden met de beveiliging, het aantal groepen en de juiste aansluiting. Een groepenkast speelt een essentiële rol bij het veilig verdelen van elektriciteit in een huis en beschermt tegen overbelasting en kortsluiting. Om een veilige elektrische installatie te realiseren, is het aan te raden om te kiezen voor een groepenkast van een gerenommeerd merk zoals ABB, Hager, Eaton, Attema, Schneider of AEG.

Door te investeren in een betrouwbare groepenkast, kun je ervoor zorgen dat je elektrische installatie voldoet aan de geldende normen en voorschriften. Een goede groepenkast biedt niet alleen bescherming, maar zorgt ook voor een efficiënte en veilige werking van je elektrische stroomnetwerk. Het is verstandig om de groepenkast te laten installeren door een erkend installateur om ervoor te zorgen dat de installatie vakkundig wordt uitgevoerd en aan de veiligheidseisen voldoet.

Of je nu een groepenkast gaat kopen voor een nieuwbouwwoning, een renovatieproject of het vervangen van een verouderde groepenkast, het is belangrijk om te investeren in een hoogwaardige en veilige oplossing. Door de juiste groepenkast te kiezen en deze volgens de geldende normen te laten installeren, kun je ervoor zorgen dat de elektrische installatie in je huis veilig en betrouwbaar is, waardoor je onbezorgd kunt genieten van alle elektrische apparaten en installaties in je woning.

Similar Posts