hoeveel watt op 1 groep

Veilig Laden: Hoeveel Watt Op 1 Groep?

Als je een elektrische auto hebt of van plan bent er een aan te schaffen, is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen je kunt aansluiten op 1 groep in je meterkast. Het vermogen per groep is de hoeveelheid elektrisch vermogen die je kunt gebruiken voor het opladen van je auto.

Om het vermogen per groep te bepalen, moet je eerst weten of je een 1 fase of 3 fase aansluiting hebt in je meterkast. Een 1 fase aansluiting kan een maximaal laadvermogen hebben van 3,7 kW tot 5,8 kW, afhankelijk van de stroomsterkte. Een 3 fase aansluiting heeft een groter vermogen, namelijk 11 kW tot 24,2 kW, afhankelijk van de stroomsterkte.

Het is belangrijk om te weten dat het mogelijk is om een 1 fase aansluiting achteraf te veranderen naar een 3 fase aansluiting, maar dit vereist contact met de netbeheerder en extra kosten.

Een andere factor om rekening mee te houden is het gebruik van dynamic load balancing. Dit systeem kan helpen bij het voorkomen van overbelasting van het stroomnetwerk tijdens het opladen van je elektrische auto.

Als je meer wilt weten over het berekenen van het elektrisch vermogen en hoe je veilig kunt laden, lees dan verder in onze blog.

Laadpaal voor thuis: hier moet je op letten

Bij het kiezen van een laadpaal voor thuis is het belangrijk om rekening te houden met je aansluiting in de meterkast. Deze bepaalt namelijk het maximale laadvermogen dat de laadpaal kan leveren.

Voor een 1 fase aansluiting ligt het laadvermogen normaliter tussen de 3,7 kW en 5,8 kW, afhankelijk van de stroomsterkte. Voor een 3 fase aansluiting kan het laadvermogen oplopen tot wel 11 kW tot 24,2 kW, afhankelijk van de stroomsterkte.

De meeste laadpalen voor thuis zijn geschikt voor een 1 x 16 A (3,6 kW) of 3 x 16 A (11 kW) aansluiting. Dit betekent dat de laadpaal het vermogen van de aansluiting kan benutten en de elektrische auto efficiënt kan opladen.

Let op: Sommige openbare laadpalen kunnen een hoger vermogen leveren, zoals 17,2 kW of 22 kW. Het is belangrijk om dit te controleren als je regelmatig gebruikmaakt van openbare laadpalen.

Voor een visuele weergave van de verschillende laadvermogens per aansluiting, zie onderstaande tabel:

Aansluiting Maximaal Laadvermogen
1 fase 3,7 kW – 5,8 kW
3 fase 11 kW – 24,2 kW

In de bovenstaande tabel wordt het maximale laadvermogen per aansluiting weergegeven. Het daadwerkelijke laadvermogen kan afwijken afhankelijk van de specificaties van de laadpaal en de stroomsterkte.

laadpaal voor thuis

Door rekening te houden met je aansluiting in de meterkast bij het kiezen van een laadpaal voor thuis, kun je ervoor zorgen dat je de juiste laadsnelheid hebt en efficiënt kunt laden.

Overbelasting voorkomen met dynamic load balancing

Hoewel de stroomsterkte per groep in je meterkast 16 A bedraagt, betekent dit niet dat elke groep die maximale stroomsterkte gelijktijdig aankan.

Het laadvermogen van je laadpaal kan het beschikbare vermogen op je aansluiting overschrijden, wat kan leiden tot overbelasting van het stroomnetwerk.

Dynamic load balancing is een oplossing om overbelasting te voorkomen. Het systeem houdt continu bij hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is en past het laadvermogen aan om het netwerk niet te overbelasten.

Het gebruik van dynamic load balancing is aan te raden, vooral als je ook andere stroomverbruikers in huis hebt. Op deze manier kun je veilig je elektrische auto opladen zonder dat het stroomnetwerk overbelast raakt.

Voordelen van dynamic load balancing:

 • Beschermt je elektrische installatie tegen overbelasting
 • Vermindert de kans op stroomuitval
 • Maximaliseert het gebruik van beschikbaar vermogen
 • Optimaliseert de laadtijd van je elektrische auto

Voorbeeld van een dynamic load balancing systeem:

Omschrijving Voordelen
Dynamic load balancing systeem
 • Past het laadvermogen van de laadpaal automatisch aan
 • Voorkomt overbelasting van het stroomnetwerk
 • Beschermt andere apparaten tegen stroomuitval
 • Gebruikt beschikbaar vermogen efficiënt

Met een dynamic load balancing systeem kun je zorgeloos je elektrische auto opladen zonder je zorgen te maken over overbelasting van het stroomnetwerk. Het systeem zorgt ervoor dat het beschikbare vermogen optimaal wordt benut en verdeeld tussen de verschillende stroomverbruikers in huis.

Maximaal laadvermogen van je auto

Het maximale laadvermogen van je elektrische auto wordt bepaald door de onboard charger. Dit is het apparaat dat de wisselstroom van de laadpaal omzet in gelijkstroom om je auto op te laden. Het vermogen van de onboard charger kan van auto tot auto verschillen en heeft invloed op hoe snel je auto kan laden.

Niet alle auto’s zijn geschikt voor 3 fase laden en kunnen dus niet het volledige vermogen van een 3 fase laadpaal benutten. Sommige auto’s hebben bijvoorbeeld een 3 fase lader, maar zijn alleen geschikt voor maximaal 11 kW laden. Dit betekent dat ze niet het volledige vermogen van een 3 fase laadpaal kunnen benutten, die soms wel tot 22 kW kan leveren.

Het vermogen van je auto en de laadpaal bepalen samen de laadduur en het vermogen dat je kunt gebruiken tijdens het laden. Het is daarom belangrijk om te controleren wat het maximale laadvermogen van je auto is en welke laadpalen compatibel zijn.

Maximaal laadvermogen voorbeeld

Om het verschil in laadvermogen tussen verschillende auto’s te illustreren, volgt hieronder een tabel met enkele voorbeelden:

Automerk Model Maximaal Laadvermogen (kW)
Tesla Model S 11
BMW i3 7.4
Nissan Leaf 6.6

Let op: Deze waarden zijn slechts voorbeelden en kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de versie van de auto.

Door het maximale laadvermogen van je auto te kennen, kun je een laadpaal kiezen die compatibel is met je auto en de laadtijd optimaliseren.

maximaal laadvermogen van een auto

1 fase of 3 fase aansluiting voor een laadstation

Bij het kiezen van een laadstation voor je elektrische auto, kun je kiezen tussen een 1 fase of 3 fase aansluiting.

Een 1 fase aansluiting gebruikt twee draden (fase en nul), terwijl een 3 fase aansluiting vier draden gebruikt.

laadstation

Een 3 fase laadstation heeft een grotere laadcapaciteit en kan de auto sneller laden dan een 1 fase laadstation.

1 fase aansluiting 3 fase aansluiting
Laadcapaciteit Beperkt Hoog
Oplaadsnelheid Gemiddeld Snel

Het vermogen van het laadstation en de laadcapaciteit van je auto bepalen hoe snel je kunt laden. Een 3 fase laadstation laadt over het algemeen sneller op.

Het vermogen van het laadstation wordt uitgedrukt in kilowatts (kW), en het vermogen van de auto bepaalt hoe snel het kan opladen.

Een 1 fase of 3 fase aansluiting in je meterkast

Om te weten of je een 1 fase of 3 fase aansluiting hebt, kun je kijken naar de waarden op je elektriciteitsmeter. Als er 220/230V op je meter staat, heb je een 1 fase aansluiting. Als er 3 x 220/230V of 380/400V staat, heb je een 3 fase aansluiting.

Een 3 fase aansluiting heeft een hogere stroomsterkte en kan krachtiger elektrische apparaten aansluiten. De meeste huishoudens hebben een 1 fase aansluiting, terwijl nieuwe woningen vaak een 3 fase aansluiting hebben.

1 fase of 3 fase aansluiting

Verschil tussen 1 fase en 3 fase aansluiting

Een 1 fase aansluiting heeft twee draden (fase en nul), terwijl een 3 fase aansluiting vier draden heeft. Dit betekent dat een 3 fase aansluiting meer vermogen kan leveren dan een 1 fase aansluiting.

Aansluiting Spanning Stroomsterkte Maximaal vermogen
1 fase 220/230V 16 A 3,7 kW – 5,8 kW
3 fase 3 x 220/230V of 380/400V 20 A – 25 A 11 kW – 24,2 kW

Een 3 fase aansluiting biedt dus een grotere laadcapaciteit en kan sneller elektrische auto’s opladen dan een 1 fase aansluiting.

Verzwaren van de hoofdaansluiting voor een laadpaal

Als je een laadpaal wilt installeren en je huidige hoofdaansluiting niet voldoende stroom kan leveren, moet je de hoofdaansluiting verzwaren.

Een 3 fase aansluiting kan meer vermogen leveren dan een 1 fase aansluiting.

Het verzwaren van de hoofdaansluiting moet worden uitgevoerd door de netbeheerder en kan kosten met zich meebrengen. De kosten variëren per netbeheerder en liggen meestal tussen €250 en €350.

Het vervangen van de groepenkast en het installeren van een 3 fase groepenkast zijn ook onderdeel van het verzwaren van de hoofdaansluiting.

verzwaren hoofdaansluiting

Stroomsterkte Vermogen (1 fase) Vermogen (3 fase) Kosten (gemiddeld)
25A 5,8 kW 24,2 kW €250 – €350
35A 5,8 kW 24,2 kW €250 – €350
40A 5,8 kW 24,2 kW €250 – €350
50A 5,8 kW 24,2 kW €250 – €350

Piekbelasting onder controle houden met een dynamic load controller

Een dynamic load controller is een elektronisch component dat de stroom van een elektrische verbruiker, zoals een laadpaal, regelt. Het speelt een cruciale rol bij het beheersen van de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Door het gebruik van een dynamic load controller kan het maximale vermogen dat aan het opladen van een elektrische auto wordt toegewezen, worden aangepast aan het verbruik van andere apparaten in huis.

De dynamic load controller bewaakt voortdurend het stroomverbruik in huis en past het laadvermogen van de laadpaal aan om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen. Hierdoor worden andere apparaten niet beïnvloed of uitgeschakeld tijdens het opladen.

De dynamic load controller communiceert met het laadstation en houdt rekening met het totale stroomverbruik in huis. Als andere apparaten veel stroom verbruiken, zal de dynamic load controller het laadvermogen van de laadpaal verminderen. Op momenten van minder stroomverbruik zal de dynamic load controller het laadvermogen weer verhogen, zodat de auto sneller kan worden opgeladen. Dit zorgt voor een optimale balans tussen het opladen van de auto en het vermijden van overbelasting van het stroomnetwerk.

Voordelen van een dynamic load controller:
 • Voorkomt overbelasting van het stroomnetwerk tijdens het opladen van de elektrische auto
 • Garandeert een stabiele stroomtoevoer naar andere apparaten in huis
 • Zorgt voor een efficiënter gebruik van de beschikbare stroomcapaciteit
 • Vermindert de kans op stroomuitval of zekeringen die doorslaan

Het gebruik van een dynamic load controller is vooral aan te raden voor huishoudens waar naast het opladen van een elektrische auto ook andere stroomverbruikers aanwezig zijn, zoals een wasmachine, droger, vaatwasser of airconditioning. Door de piekbelasting onder controle te houden, kan je genieten van zorgeloos en efficiënt opladen van je elektrische auto, zonder ongemakken of verstoringen in je elektriciteitsnetwerk.

Oude stoppenkast vervangen voor veilig gebruik

In oudere woningen wordt vaak nog gebruik gemaakt van een stoppenkast om de elektriciteit te regelen. Echter, het is sterk aan te raden om deze oude stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast met installatieautomaten. Een groepenkast biedt namelijk betere bescherming, verhoogt de veiligheid en zorgt voor meer gebruiksgemak van de elektrische installatie in huis.

Wanneer je een laadpaal of wallbox wilt installeren, zijn er vaak aanpassingen nodig in de groepenkast. In sommige gevallen kan het zelfs noodzakelijk zijn om de gehele groepenkast te vervangen. Dit komt doordat moderne laadpalen hogere vermogens nodig hebben en hiervoor aparte groepen in de groepenkast vereisen.

Een moderne groepenkast moet voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Daarnaast moet de groepenkast voldoende groepen hebben om alle benodigde aansluitingen te kunnen huisvesten. Met een moderne groepenkast ben je ervan verzekerd dat je elektrische installatie veilig en betrouwbaar functioneert.

Een groepenkast vervangen en aanpassen voor het installeren van een laadpaal of wallbox kan complex zijn en vereist vaak de tussenkomst van een erkende elektricien. Deze professional kan de juiste aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat je groepenkast veilig en optimaal werkt in combinatie met je laadinfrastructuur.

Door het vervangen van je oude stoppenkast voor een moderne groepenkast ben je verzekerd van een veilige en betrouwbare stroomvoorziening in huis. Zo kun je zonder zorgen gebruik maken van je laadpaal en andere elektrische apparaten.

1 fase groepenkast en 3 fase groepenkast

Een groepenkast is een essentieel onderdeel van het elektriciteitssysteem in jouw huis of bedrijf. Het zorgt ervoor dat de elektriciteit veilig verdeeld wordt over verschillende groepen en apparaten. Bij het kiezen van een groepenkast is het belangrijk om te weten welke aansluiting je hebt: een 1 fase of 3 fase groepenkast.

Een 1 fase groepenkast wordt vaak gebruikt in woonhuizen. Deze groepenkast heeft een aansluitwaarde van 1 x 35 A. Dit is voldoende voor standaard huishoudelijke apparaten zoals verlichting, keukenapparatuur en elektronica.

Een 3 fase groepenkast wordt daarentegen vaak gebruikt in kantoren, fabrieken of woningen met zware elektrische apparatuur. Deze groepenkast heeft een aansluitwaarde van 3 x 25 A of meer. Hierdoor kan het krachtigere apparatuur ondersteunen, zoals industriële machines, airconditioners en ovens.

Het vermogen van een groepenkast wordt bepaald door de aansluitwaarde en het aantal draden dat uit de onderkant van de groepenkast komt. Een 3 fase groepenkast heeft vier draden, terwijl een 1 fase groepenkast twee draden heeft.

Voorbeelden van apparaten die kunnen worden aangesloten op een 1 fase groepenkast:

 • Verlichting en stopcontacten
 • Koelkast en vriezer
 • Televisie en audiosysteem
 • Computer en randapparatuur

Voorbeelden van apparaten die kunnen worden aangesloten op een 3 fase groepenkast:

 • Airconditioning en warmtepomp
 • Industriële machines en gereedschap
 • Elektrische oven en fornuis
 • Elektrische auto laadpaal

Het is belangrijk om de juiste groepenkast te kiezen op basis van het benodigde vermogen en de aard van de apparaten die je wilt aansluiten. Je kunt altijd een professionele elektricien raadplegen om advies op maat te krijgen en ervoor te zorgen dat de groepenkast voldoet aan jouw specifieke behoeften.

Conclusie

Het vermogen dat je op 1 groep kunt aansluiten in je meterkast hangt af van de aansluitwaarde. Een 1 fase aansluiting heeft een beperkt vermogen, meestal tot 5,8 kW. Als je een groter vermogen nodig hebt, kun je overwegen om te upgraden naar een 3 fase aansluiting, die tot wel 24,2 kW kan leveren.

Het veranderen van een 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting is mogelijk, maar vereist contact met de netbeheerder en brengt extra kosten met zich mee. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van de installatie van een laadpaal voor je elektrische auto.

Om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen tijdens het opladen van je elektrische auto, kan het gebruik van dynamic load balancing een goede oplossing zijn. Dit systeem past het laadvermogen aan op basis van de beschikbare capaciteit, zodat het stroomnetwerk niet overbelast raakt.

Het is altijd essentieel om de capaciteit van je groepenkast en aansluiting te controleren voordat je een laadpaal gaat installeren. Op deze manier zorg je ervoor dat je veilig kunt laden en dat het vermogen voldoende is om aan je behoeften te voldoen.

Similar Posts