Kans op een kortsluiting verminderen?

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren aan een kortsluiting in huis. Wist u bijvoorbeeld dat een kortsluiting in het ergste geval de bron van een brand in uw woning kan zijn? Iets wat u vanzelfsprekend zo goed mogelijk wenst te voorkomen! Een elektricien helpt u graag bij het verkleinen van de kans op een kortsluiting. Vaak is een kortsluiting het gevolg van kapotte elektrische apparaten, elektriciteitskabels die met elkaar zijn versmolten, enzovoorts. Door een elektricien eens per (half) jaar naar de staat van uw elektriciteitsnetwerk te laten kijken, kunt u de kans op een kortsluiting verminderen.

Gevolgen van een kortsluiting

Een kortsluiting hoeft niet per definitie de bron van een brand in huis te zijn, dit is enkel in het ergste geval zo. Wel zal een kortsluiting altijd zorgen voor een stroomstoring in uw woning, waarbij een of meerdere stoppen in de meterkast zullen springen. Het vervangen van de stoppen heeft in dit geval weinig zin, omdat de kortsluiting opnieuw zal zorgen voor een stroomstoring. Bij een kortsluiting komt een dermate grote stroom vrij, dat de meterkast dit niet onder controle kan houden.

Een kortsluiting voorkomen

De belangrijkste bron van een kortsluiting zijn kapotte elektrische apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan het oude koffiezetapparaat wat u inmiddels meer dan twintig jaar op het aanrecht heeft staan. Door dergelijke apparaten eens in de zoveel jaar te vervangen wordt de kans op een kortsluiting kleiner. Ook kunt u uw elektriciteitskabels nalopen op (beginnende) slijtage. Zodra de binnenkant van een elektriciteitskabel tegen de binnenkant van een andere kabel aankomt, zal er een grote stroom ontstaan met een kortsluiting tot gevolg.

Vindt u het lastig om uw elektriciteitskabels in huis te controleren? Schakel de hulp van een elektricien in! Een elektricien heeft vaak veel ervaring met het voorkomen van kortsluitingen. Wij spraken bijvoorbeeld met een elektricien die 24/7 bereikbaar in Nijmegen is om kortsluitingen te verhelpen.