stroom valt uit maar zekering niet

Stroom valt uit maar zekering niet: Oorzaken & Tips

Een stroomstoring kan frustrerend zijn, vooral als de zekeringen in de meterkast niet zijn gesprongen. Er zijn meerdere oorzaken voor het uitvallen van de stroom terwijl de zekeringen nog intact zijn. Dit artikel geeft inzicht in mogelijke oorzaken van dit probleem en biedt praktische tips om het op te lossen.

Lees verder om te ontdekken hoe je een stroomstoring kunt achterhalen en wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

Controleer op een stroomstoring

Voordat je naar de meterkast gaat, is het belangrijk om vast te stellen of er sprake is van een stroomstoring in de hele buurt of alleen bij jou thuis. Controleer eerst of de straatverlichting werkt en vraag de buren of zij ook last hebben van een stroomstoring. Als de storing alleen bij jou is, ga dan verder met het controleren van de meterkast.

Een stroomstoring kan variëren van een kleine regionale stroomstoring waarbij slechts enkele huishoudens betrokken zijn, tot een grootschalige landelijke stroomstoring. Het is belangrijk om te weten of andere mensen in jouw buurt ook problemen hebben met de stroomvoorziening.

Controleer eerst of de straatverlichting werkt en vraag de buren of zij ook last hebben van een stroomstoring.

Als je vermoedt dat er sprake is van een algemene stroomstoring in jouw regio, kun je ook het storingsnummer gas en stroom raadplegen. Dit nummer kun je bellen om meer informatie te krijgen over de stroomstoring en om de storing te melden bij de netbeheerder.

Wanneer je vermoedt dat de stroomstoring alleen bij jou thuis plaatsvindt, is het raadzaam om verder te gaan met het controleren van de meterkast en de mogelijke oorzaken van het probleem.

Controleer de meterkast en zekeringen

Wanneer de stroom uitvalt, is de meterkast de eerste plek die je moet controleren. Zorg ervoor dat je de volgende stappen volgt om de oorzaak van het probleem te achterhalen:

1. Zekeringen en hoofdzekering controleren

Controleer of de zekeringen in de meterkast zijn ingeschakeld en niet zijn doorgebrand. Een doorgebrande zekering moet worden vervangen door de netbeheerder. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten zekeringen en hun functie:

Zekering Functie
Hoofdzekering Beveiligt de gehele installatie
Automatische zekering Beveiligt individuele groepen in de meterkast
Doorgebrande zekering Moet worden vervangen door de netbeheerder

Zodra je de zekeringen hebt gecontroleerd en ervoor hebt gezorgd dat ze zijn ingeschakeld, ga je verder met de volgende stappen als het probleem aanhoudt.

2. Andere mogelijke oorzaken

Als de zekeringen intact zijn, zijn er andere mogelijke oorzaken voor het uitvallen van de stroom. Dit kan variëren van een defect apparaat tot een probleem in de bedrading. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om het probleem verder te onderzoeken en op te lossen.

Door de meterkast en zekeringen grondig te controleren, kun je de oorzaak van de stroomstoring achterhalen en passende maatregelen nemen om het probleem op te lossen.

meterkast

De meterkast is de eerste plek om te controleren wanneer de stroom uitvalt. Controleer de zekeringen en de hoofdzekering om mogelijke oorzaken van het probleem te identificeren.

Controleer de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de meterkast. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroom automatisch wordt uitgeschakeld als er sprake is van lekstroom, wat kan optreden bij een kapot elektrisch apparaat. Het controleren van de aardlekschakelaar is essentieel wanneer de stroom uitvalt maar de zekeringen nog intact zijn.

Begin met het controleren of de aardlekschakelaar is omgeslagen of uitgeschakeld. Als dat het geval is, schakel hem dan weer in en controleer of de stroom weer wordt ingeschakeld. Het kan ook nuttig zijn om alle schakelaars in de meterkast om te zetten en vervolgens de aardlekschakelaar weer in te schakelen. Op deze manier kun je testen of de aardlekschakelaar goed functioneert.

Indien de aardlekschakelaar niet goed lijkt te functioneren, is het raadzaam om contact op te nemen met een vakspecialist. Deze professional kan de aardlekschakelaar inspecteren en indien nodig repareren of vervangen.


aardlekschakelaar


Achterhaal de veroorzaker van de stroomstoring

Als de zekeringen en aardlekschakelaar in orde zijn, kan het probleem worden veroorzaakt door een kapot apparaat in huis. Een kapot apparaat kan leiden tot kortsluiting of overbelasting, wat op zijn beurt een stroomstoring kan veroorzaken. Om de veroorzaker van de stroomstoring te achterhalen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Haal alle stekkers van de apparaten in dezelfde groep uit het stopcontact.
 2. Steek de stekkers één voor één weer in en let op of de aardlekschakelaar of zekering uitvalt.
 3. Als de aardlekschakelaar of zekering uitvalt bij het aanzetten van een bepaald apparaat, heb je waarschijnlijk de veroorzaker gevonden.

Het kan lastig zijn om de veroorzaker te vinden als je niet weet welke apparaten op welke groep zijn aangesloten. In dat geval kan het handig zijn om de groepen te identificeren en de apparaten geleidelijk aan opnieuw aan te sluiten om te zien welk apparaat de storing veroorzaakt.

In sommige gevallen kan een kapot apparaat een kortsluiting veroorzaken, waarbij de elektrische stroom ongehinderd kan vloeien. Dit kan leiden tot oververhitting, brandgevaar en uiteindelijk stroomstoringen. Het is belangrijk om kapotte apparaten snel te repareren of te vervangen om verdere problemen te voorkomen.

Praktische tips:

 • Controleer de stroomkabels en stekkers van apparaten regelmatig op beschadigingen.
 • Vermijd het gebruik van verlengsnoeren en verdeelstekkers, omdat deze de kans op overbelasting vergroten.
 • Schakel een erkende elektricien in als je twijfelt over de veiligheid van een kapot apparaat of elektrische installatie.

Illustratie: Achterhaal de veroorzaker van de stroomstoring

kapot apparaat

Probleem Oplossing
Kapot apparaat Repareer of vervang het apparaat
Kortsluiting Schakel een erkende elektricien in
Overbelasting Verminder het aantal apparaten dat tegelijkertijd wordt gebruikt en verdeel de belasting over meerdere groepen

Oorzaken van stroomstoring

Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals kortsluiting en overbelasting. Kortsluiting kan optreden als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Het kan resulteren in een plotselinge onderbreking van de stroomtoevoer en kan leiden tot elektrische storingen in huis. Overbelasting kan ontstaan wanneer er te veel elektrische apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Dit kan leiden tot oververhitting en het uitvallen van de stroomvoorziening.

Het is belangrijk om te weten dat sommige stroomstoringen eenvoudig kunnen worden opgelost, terwijl andere complexer kunnen zijn en professionele hulp vereisen. Als je het probleem niet zelf kunt oplossen of als je twijfelt aan de veiligheid van de situatie, is het raadzaam om een erkende installateur in te schakelen. Een professionele installateur kan de oorzaak van de storing achterhalen en de nodige reparaties uitvoeren om de elektriciteitsvoorziening weer op orde te krijgen.

Om te voorkomen dat stroomstoringen optreden, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het vermijden van overbelasting van stopcontacten, het regelmatig laten controleren van de bedrading en het gebruik van geaarde en betrouwbare apparatuur. Door bewust om te gaan met elektriciteit en tijdig onderhoud uit te laten voeren, kun je het risico op elektrische storingen minimaliseren.

“Het is belangrijk om te weten dat sommige stroomstoringen eenvoudig kunnen worden opgelost, terwijl andere complexer kunnen zijn en professionele hulp vereisen.”

Oorzaken van stroomstoring:

 • Kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat
 • Overbelasting door het gelijktijdig gebruik van te veel elektrische apparaten

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Je kunt ervoor kiezen om een erkende installateur in te schakelen in de volgende situaties:

 • Als de oorzaak van de stroomstoring niet duidelijk is
 • Als je twijfelt aan de veiligheid van de situatie
 • Als je zelf niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om het probleem op te lossen

Door op tijd professionele hulp in te schakelen, kun je de veiligheid en betrouwbaarheid van je elektrische installatie waarborgen.

Wat te doen bij een algemene stroomstoring

Als de stroomstoring in het hele huis optreedt, is de kans groot dat er sprake is van een algemene stroomstoring. Controleer eerst of de straatverlichting nog werkt. Als de straatverlichting ook is uitgevallen, is het duidelijk dat het probleem buiten je huis ligt en waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een algemene stroomstoring in de buurt.

Om er zeker van te zijn dat het probleem algemeen is, is het belangrijk om de buren te informeren. Vraag aan hen of zij ook last hebben van een stroomstoring. Als zij bevestigen dat zij ook geen stroom hebben, dan kun je er zeker van zijn dat het probleem algemeen is.

Als er sprake is van een algemene stroomstoring, is het enige wat je kunt doen wachten totdat de storing is verholpen. In de meeste gevallen zal de netbeheerder op de hoogte zijn van de storing en zo snel mogelijk aan een oplossing werken.

Om op de hoogte te blijven van de status van de stroomstoring en de geschatte hersteltijd, kun je contact opnemen met het algemene storingsnummer van de netbeheerder. Zij kunnen je meer informatie geven over de storing en je een indicatie geven van wanneer de stroom weer zal worden hersteld.

Waarom is het belangrijk om de straatverlichting en buren te controleren?

Het controleren van de straatverlichting en het informeren van de buren is essentieel om te bepalen of er sprake is van een algemene stroomstoring of een specifiek probleem in jouw huis. Als de straatverlichting nog werkt en de buren geen last hebben van een stroomstoring, kan het probleem waarschijnlijk worden toegeschreven aan een probleem in jouw huis, zoals een defect apparaat of een probleem met de elektrische bedrading.

Symptomen Oorzaak
Stroomstoring in het hele huis Algemene stroomstoring
Stroomstoring in slechts een deel van het huis Specifiek probleem in het huis

Door het controleren van de straatverlichting en het informeren van de buren kun je snel vaststellen of er sprake is van een algemene stroomstoring en of je verdere actie moet ondernemen. Het kan ook geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die last heeft van de storing en dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

algemene stroomstoring

Professionele hulp inschakelen

Als je alle mogelijke oorzaken van de stroomstoring hebt gecontroleerd en het probleem niet zelf kunt oplossen, is het verstandig om een erkende installateur in te schakelen. Deze professional is gespecialiseerd in het oplossen van elektriciteitsproblemen en kan jouw meterkast controleren en de installatie inspecteren.

Het is essentieel om niet zelf te gaan experimenteren met de elektriciteitsvoorziening als je hier geen ervaring mee hebt. Elektriciteitsproblemen kunnen gevaarlijk zijn en het inschakelen van een erkende installateur zorgt voor een veilige aanpak van het probleem. De installateur beschikt over de juiste kennis, gereedschappen en expertise om het elektriciteitsprobleem efficiënt op te lossen.

“Bij complexe technische problemen is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. Een erkende installateur kan snel het probleem identificeren en adequaat oplossen, waardoor de elektrische veiligheid van jouw woning gewaarborgd wordt.”

Door een erkende installateur in te schakelen, ben je verzekerd van een betrouwbare oplossing voor het elektriciteitsprobleem. Deze professional kan eventuele defecte onderdelen vervangen, de bedrading controleren en ervoor zorgen dat jouw elektrische installatie weer veilig en optimaal functioneert.

Kortom, wanneer je niet in staat bent om de stroomstoring zelf op te lossen, doe je er goed aan om een erkende installateur te raadplegen. Door de meterkast te controleren, de installatie te inspecteren en het elektriciteitsprobleem op te lossen, kan de installateur zorgen voor een veilige en duurzame elektriciteitsvoorziening in jouw huis.

Voorbeeld van een erkende installateur:

 • Naam: ElektroService Nederland
 • Website: www.elektroservicenederland.nl
 • Telefoon: 012-3456789

Rol van een erkende installateur

Een erkende installateur speelt een cruciale rol bij het oplossen van elektriciteitsproblemen. Deze professional is op de hoogte van de nieuwste richtlijnen en veiligheidsvoorschriften en kan:

 • De meterkast controleren op mogelijke defecten.
 • De elektrische installatie inspecteren en problemen diagnosticeren.
 • Defecte onderdelen vervangen en reparaties uitvoeren.
 • Advies geven over het verbeteren van de elektrische veiligheid in jouw woning.

Door de expertise van een erkende installateur in te schakelen, kun je er zeker van zijn dat jouw elektriciteitsprobleem op een professionele en veilige manier wordt opgelost.

In sommige gevallen is het voor de veiligheid en gemoedsrust beter om niet zelf aan de slag te gaan met elektriciteitsproblemen. Een erkende installateur beschikt over de benodigde kennis, ervaring en vaardigheden om het probleem efficiënt en effectief aan te pakken.

erkende installateur

Conclusie

Het is frustrerend wanneer de stroom uitvalt, maar de zekeringen niet zijn gesprongen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem zelf op te lossen. Controleer eerst de meterkast en zekeringen om te zien of er sprake is van een doorgebrande zekering. Als dit niet het geval is, controleer dan of de aardlekschakelaar is omgeslagen. Het kan zijn dat er sprake is van lekstroom, wat kan worden veroorzaakt door een kapot apparaat. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en steek ze één voor één weer in om de veroorzaker van de stroomstoring te achterhalen. Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, schakel dan een erkende installateur in om de zekeringkast en installatie te controleren.

Met deze informatie en tips kun je snel weer genieten van een werkende stroomvoorziening in huis. Het controleren van de zekeringkast, het opsporen van de veroorzaker van de stroomstoring en het inschakelen van professionele hulp indien nodig zijn essentiële stappen om elektriciteitsproblemen te verhelpen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het omgaan met elektriciteit en schakel een professional in als je niet zeker bent van wat je doet. Op die manier kun je de stroomstoring oplossen en ervoor zorgen dat je weer veilig en zonder problemen gebruik kunt maken van elektriciteit in huis.

Als je nog steeds problemen ondervindt met de stroomvoorziening, aarzel dan niet om contact op te nemen met een erkende installateur. Zij hebben de kennis en expertise om complexere elektriciteitsproblemen op te lossen. Een goed functionerende stroomvoorziening is essentieel voor ons dagelijks leven, dus het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk aan te pakken. Met de juiste stappen en professionele hulp kun je ervoor zorgen dat je stroomstoringen snel en effectief kunt oplossen en weer kunt genieten van een betrouwbare energievoorziening in huis.

Similar Posts