stroomdraden verbinden

Eenvoudig stroomdraden verbinden – Handleiding

Veel mensen zijn angstig en daardoor uiterst voorzichtig bij alle werkzaamheden met elektriciteit. Taken als het aansluiten van een stopcontact laten deze mensen het liefste aan een elektricien over. Hoewel enige voorzichtigheid wel geboden is bij het werken, is het gevoel van angst ergens nergens voor nodig. Als u de juiste volgorde van handelingen aanhoudt dan is de aansluiting van een nieuw stopcontact een taak die u prima zelf uit kunt voeren. Om u hierbij te helpen hebben wij van Elektriciens Groningen de volgende handleiding voor het stroomdraden verbinden en het maken van een elektrische verbinding opgesteld.

In deze handleiding delen we stapsgewijze instructies en belangrijke tips om ervoor te zorgen dat uw elektrische werkzaamheden veilig en probleemloos verlopen. We behandelen onder andere het veilig aansluiten van stroomdraden, het monteren van een stopcontact in de wand en het aansluiten van verschillende soorten stopcontacten, zoals een enkel stopcontact, een dubbel stopcontact, een Perilex stopcontact, een stopcontact met schakelaar en een Gira stopcontact.

Als u nog steeds aarzelt of als u meer complexe elektriciteitswerkzaamheden wilt uitvoeren, raden we u aan om de hulp van een professionele elektricien in te schakelen. Veiligheid staat altijd voorop bij het werken met elektriciteit, dus zorg ervoor dat u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de instructies nauwkeurig volgt. Met onze handleiding kunt u echter zelfverzekerd en succesvol stroomdraden verbinden en betrouwbare elektrische verbindingen maken.

Stroomdraden veilig aansluiten

De belangrijkste handeling die u te doen staat is het aansluiten van de stroomdraden die uit de muur steken. Dit moet uiteraard wel veilig gebeuren en daarom is de eerste stap het uitschakelen van de stroom die door deze draden loopt.

Na het omzetten van de schakelaar op de groepenkast kunt u beginnen met het strippen van de groen/gele aardedraad, de blauwe nuldraad en de bruine fasedraad.

De gestripte uiteinden van de draden steekt u vervolgens in de aansluitpunten op de achterkant van het stopcontact. De aarde altijd in het midden en de nul en fase links en rechts hiervan.

Stap Handeling
1 Schakel de stroom uit bij de groepenkast
2 Strip de groen/gele aardedraad, de blauwe nuldraad en de bruine fasedraad
3 Steek de gestripte uiteinden van de draden in de aansluitpunten op de achterkant van het stopcontact
4 Plaats de aarde in het midden en de nul en fase links en rechts hiervan

Montage stopcontact in de wand

Nadat alle draden op de juiste plek zijn aangesloten, is het tijd om alle onderdelen van het stopcontact in de wand te monteren. Het stopcontact met inbouwdoos schuift u in het gat van de muur waar de elektriciteitsdraden doorheen getrokken zijn. Let hierbij op dat de draden niet loskomen van hun aansluitpunten of klem komen te zitten. Correct ingeschoven is de montage in de wand niet meer dan het aandraaien van enkele schroefjes die het stopcontact op zijn plek houden. De laatste handeling die nog verricht moet worden is het bevestigen van de afdekplaat. Na het opnieuw inschakelen van de stroom is het stopcontact klaar voor gebruik.

stopcontact in de wand monteren

Voorbeeld:

Aansluitpunt Draadkleur Aansluiting stopcontact
Aarde Groen/Geel In het midden van het stopcontact
Nuldraad Blauw Links van de aarde aansluiting
Fasedraad Bruin Rechts van de aarde aansluiting

Elektricien inhuren voor aansluiting

Zoals u ziet stelt het aansluiten van een stopcontact niet veel voor als u hiervoor een duidelijke handleiding heeft. Als u echter nog steeds angstig bent om de klus zelf uit te voeren of als u niet over de juiste gereedschappen beschikt, dan kunt u uiteraard ook ons als elektricien inhuren voor de aansluiting.

Waarom zou u een elektricien inhuren?

Het inhuren van een professionele elektricien biedt verschillende voordelen. Ten eerste heeft een elektricien de kennis en ervaring om elektriciteitswerkzaamheden veilig en efficiënt uit te voeren. Ze weten precies welke stappen ze moeten nemen en welke veiligheidsmaatregelen ze moeten treffen om ongelukken te voorkomen.

Ten tweede beschikt een elektricien over de juiste gereedschappen en materialen om het werk nauwkeurig en professioneel uit te voeren. Ze hebben toegang tot hoogwaardige apparatuur en kunnen kwaliteitsmaterialen leveren, wat zorgt voor duurzame en betrouwbare resultaten.

Daarnaast kan het inhuren van een elektricien tijd en moeite besparen. Elektriciteitswerkzaamheden vereisen vaak gedetailleerde planning, nauwkeurige metingen en complexe bedrading. Een elektricien heeft de expertise om dit werk snel en efficiënt uit te voeren, zodat u zich kunt concentreren op andere taken of gewoon kunt ontspannen.

Door professionele hulp in te schakelen bij het aansluiten van elektrische componenten kunt u er zeker van zijn dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd. Of het nu gaat om het aansluiten van een eenvoudig stopcontact of het uitvoeren van grotere elektriciteitswerkzaamheden, een elektricien zorgt voor een professioneel resultaat.

elektricien inhuren

Voordelen van het inhuren van een elektricien:

 • Professionele kennis en ervaring in elektriciteitswerkzaamheden
 • Toegang tot hoogwaardige gereedschappen en materialen
 • Tijd- en moeitebesparing
 • Veiligheid en betrouwbaarheid gegarandeerd

Als u elektrische werkzaamheden wilt uitbesteden, kunt u vertrouwen op de expertise van onze professionele elektriciens. Wij zorgen ervoor dat uw elektriciteitsinstallaties vakkundig worden aangesloten en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften.

Werkwijze bij het aansluiten van een enkel stopcontact

Als u een enkel stopcontact wilt aansluiten, volg dan de onderstaande stappen om het succesvol te installeren.

 1. Sluit de bruine draad aan op de fase aansluiting van het stopcontact.
 2. Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting.
 3. Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting.
 4. Zet de stroom weer aan.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kunt u op een veilige en correcte manier een enkel stopcontact aansluiten. Zorg ervoor dat u altijd de stroom uitschakelt voordat u met de aansluiting begint en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om ongelukken te voorkomen.

enkel stopcontact aansluiten

Stappen Acties
1 Sluit de bruine draad aan op de fase aansluiting van het stopcontact
2 Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting
3 Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting
4 Zet de stroom weer aan

Werkwijze bij het aansluiten van een dubbel stopcontact

Voor het installeren van een dubbel stopcontact, ook wel bekend als een dubbele stekkerdoos, volgt u de volgende stappen:

 1. Sluit de bruine draden aan op de fase aansluitingen van het dubbele stopcontact.
 2. Sluit de blauwe draden aan op de nul aansluitingen.
 3. Sluit de geelgroene draden aan op de aarde aansluitingen.
 4. Zet de stroom weer aan.

Hieronder vindt u een visuele weergave van de aansluitingen van een dubbel stopcontact:

Aansluitingen Kleur
Fase Bruin
Nul Blauw
Aarde Geelgroen

dubbel stopcontact aansluiten

Werkwijze bij het aansluiten van een Perilex stopcontact

Bij het aansluiten van een Perilex stopcontact is het belangrijk om de juiste stappen te volgen. Een Perilex stopcontact wordt gebruikt voor het aansluiten van zwaardere apparaten, zoals een elektrische kookplaat of een elektrische oven. Hieronder vindt u de werkwijze voor het aansluiten van een Perilex stopcontact:

 1. Sluit de bruine en zwarte draden (fase draden) aan op de fase aansluitingen van het Perilex stopcontact.
 2. Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting.
 3. Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting.
 4. Zet de stroom weer aan.

Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een veilige en correcte aansluiting van het Perilex stopcontact. Hierdoor kunt u zwaardere apparaten probleemloos aansluiten op uw elektriciteitsnetwerk. Vergeet niet om altijd de stroom uit te schakelen voordat u aan de elektrische installatie werkt.

Voordelen van het aansluiten van zwaardere apparaten

Het aansluiten van zwaardere apparaten via een Perilex stopcontact biedt verschillende voordelen. Ten eerste kunt u met een Perilex stopcontact veilig en betrouwbaar zwaardere apparaten aansluiten op uw elektriciteitsnetwerk. Dit zorgt voor een optimale werking van de apparaten en voorkomt overbelasting van de elektrische installatie.

Ten tweede biedt het gebruik van een Perilex stopcontact meer flexibiliteit in de keuken. U kunt bijvoorbeeld een elektrische kookplaat en een elektrische oven onafhankelijk van elkaar gebruiken, omdat ze beide op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Dit zorgt voor een hoger niveau van gebruiksgemak en functionaliteit in uw keuken.

Voordelen van het aansluiten van zwaardere apparaten
Veilig en betrouwbaar aansluiten van zwaardere apparaten
Flexibiliteit en functionaliteit in de keuken

Perilex stopcontact aansluiten

Met deze handleiding kunt u zelf een Perilex stopcontact aansluiten en zwaardere apparaten aansluiten op uw elektriciteitsnetwerk. Mocht u twijfelen over uw vaardigheden of wilt u complexere elektriciteitswerkzaamheden uitvoeren, dan raden we u aan om de hulp van een professionele elektricien in te schakelen. Veiligheid staat altijd voorop bij het werken met elektriciteit.

Werkwijze bij het aansluiten van een stopcontact met schakelaar

Voor het aansluiten van een stopcontact met schakelaar volgt u de onderstaande stappen:

 1. Sluit de bruine draad aan op de L-in aansluiting van de schakelaar.
 2. Sluit een nieuwe bruine draad aan op de L-out aansluiting van de schakelaar en verbind deze met de fase aansluiting van het stopcontact.
 3. Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting van het stopcontact.
 4. Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting van het stopcontact.
 5. Zet de stroom weer aan.

Met deze stappen kunt u op een veilige en correcte manier een stopcontact met schakelaar aansluiten. Door de bruine draden aan te sluiten op de schakelaar en het stopcontact kunt u de aan/uit functie van elektrische apparaten bedienen. Zorg altijd voor de juiste veiligheidsmaatregelen en schakel professionele hulp in als u twijfelt over uw vaardigheden.

L-in aansluiting schakelaar L-out aansluiting schakelaar Nul aansluiting stopcontact Aarde aansluiting stopcontact
Bruine draad Nieuwe bruine draad Blauwe draad Geelgroene draad

Let op:

Zorg ervoor dat u de stroom uitschakelt voordat u begint met het aansluiten van de draden. Controleer altijd of de draden correct zijn aangesloten en stevig zijn bevestigd. Indien nodig, raadpleeg een professionele elektricien.

Werkwijze bij het aansluiten van een wisselschakelaar met stopcontact

Voor het bedienen van een lichtpunt met behulp van een wisselschakelaar in combinatie met een stopcontact, dient u de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Aansluiten van de bruine draad

Sluit de bruine draad aan op de L-in aansluiting van de wisselschakelaar.

Stap 2: Aansluiten van de zwarte draden

Sluit de twee zwarte draden aan op de L1 en L2 aansluitingen van de wisselschakelaar.

Stap 3: Aansluiten van de blauwe draad

Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting van het stopcontact.

Stap 4: Aansluiten van de geelgroene draad

Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting van het stopcontact.

Stap 5: Inschakelen van de stroom

Zet de stroom weer aan en controleer of het lichtpunt naar behoren functioneert.

Met deze stappen kunt u op een veilige manier een wisselschakelaar met stopcontact aansluiten, waardoor u het lichtpunt kunt bedienen en elektra kunt installeren.

Let op: Het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het werken met elektra. Indien u twijfelt over uw vaardigheden of als u complexere elektriciteitswerkzaamheden wilt uitvoeren, is het raadzaam om de hulp van een professionele elektricien in te schakelen.

Werkwijze bij het aansluiten van een Gira stopcontact

Voor het installeren van een Gira stopcontact, een bekend merk dat staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid, volgt u de onderstaande stappen. De installatie van een Gira stopcontact is eenvoudig en kan gemakkelijk door uzelf worden uitgevoerd.

 1. Sluit de bruine draad aan op de fase aansluiting van het Gira stopcontact.
 2. Sluit de blauwe draad aan op de nul aansluiting.
 3. Sluit de geelgroene draad aan op de aarde aansluiting.

Zorg ervoor dat de draden stevig zijn bevestigd en er geen losse verbindingen zijn. Dit verzekert een veilige en efficiënte werking van het Gira stopcontact.

Nadat alle draden correct zijn aangesloten, kunt u de stroom weer inschakelen. Het Gira stopcontact is nu gereed voor gebruik.

Met de eenvoudige installatie van een Gira stopcontact kunt u moeiteloos hoogwaardige elektrische aansluitingen realiseren. Gira staat bekend om zijn betrouwbare producten, waardoor u kunt rekenen op een veilige werking en duurzaamheid.

Elektriciteitsleidingen aanleggen en schema gebruiken

Voor het aanleggen van elektriciteitsleidingen en het plannen van een elektrische installatie is een duidelijk leidingschema essentieel. Volg de onderstaande stappen om dit proces succesvol te doorlopen.

 1. Allereerst moet u een centraaldoos aanleggen en een gedetailleerd ontwerp op papier maken. Dit schema zal dienen als leidraad gedurende het gehele proces.
 2. Schakel de stroom uit voordat u begint, voor uw eigen veiligheid. Begin met het aanleggen van het eerste deel van de elektriciteitsleiding.
 3. Teken de positie van de leidingen, stopcontacten en schakelaars op de muur, volgens uw leidingschema. Dit zal u helpen om de juiste locaties te bepalen.
 4. Boor gaten in de muur voor de muurdozen. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de leidingen veilig doorheen te kunnen voeren.
 5. Hak de sleuven in de muur voor de elektriciteitsleidingen. Meet en zaag de leidingen op maat, zodat ze perfect passen in de sleuven.
 6. Bevestig de draden in de muurdozen volgens uw leidingschema. Zorg ervoor dat elke draad stevig is aangesloten op de juiste aansluitpunten.
 7. Plaats stucdeksels over de muurdozen om ze te beschermen en een strakke afwerking te garanderen.
 8. Laat het stucwerk drogen voordat u verdergaat met de volgende stap. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de gebruikte materialen.
 9. Monteer de stopcontacten en schakelaars volgens het leidingschema. Zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd en correct zijn aangesloten op de draden.

Met deze stappen kunt u elektriciteitsleidingen aanleggen en een leidingschema gebruiken om een elektrische installatie te plannen. Het is echter belangrijk om op te merken dat elektriciteitswerkzaamheden complex kunnen zijn en specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Als u niet zeker bent van uw eigen capaciteiten, is het altijd verstandig om een professionele elektricien in te schakelen.

Stap Actie
1 Leg een centraaldoos aan en maak een ontwerp op papier
2 Schakel de stroom uit en leg het eerste deel van de elektriciteitsleiding aan
3 Teken de positie van de leidingen, stopcontacten en schakelaars op de muur
4 Boor gaten in de muur voor de muurdozen
5 Hak de sleuven voor de elektriciteitsleidingen en zaag de leidingen op maat
6 Bevestig de draden in de muurdozen en plaats stucdeksels
7 Laat het stucwerk drogen en monteer de stopcontacten en schakelaars

Conclusie

Elektriciteitswerkzaamheden kunnen door de juiste instructies en voorzorgsmaatregelen veilig en eenvoudig worden uitgevoerd. Door het volgen van de stappen in deze handleiding kunt u zelf stroomdraden verbinden en betrouwbare elektrische verbindingen maken. Het is altijd raadzaam om de hulp van een professionele elektricien in te schakelen als u niet zeker bent van uw vaardigheden of als u complexere elektriciteitswerkzaamheden wilt uitvoeren. Veiligheid staat altijd voorop bij het werken met elektriciteit.

Door de groen/gele aardedraad, de blauwe nuldraad en de bruine fasedraad correct aan te sluiten en het stopcontact veilig in de wand te monteren, kunt u eenvoudig nieuwe elektrische verbindingen tot stand brengen. Het is essentieel om altijd eerst de stroom uit te schakelen voordat u met elektriciteitswerkzaamheden begint en de draden zorgvuldig te strippen voor een goede verbinding.

Hoewel deze handleiding u helpt bij het aansluiten van een stopcontact, is het belangrijk om te benadrukken dat complexere elektriciteitswerkzaamheden altijd het beste kunnen worden uitgevoerd door een professionele elektricien. Deze expert heeft de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om complexe elektrische installaties veilig en efficiënt uit te voeren.

Similar Posts