utp kabel maken

Handleiding voor het Maken van UTP Kabels

Je wilt een nieuw thuisnetwerk aanleggen of de bestaande netwerkbekabeling vervangen. Bij het trekken van netwerkkabels door muren wil je de opening zo klein mogelijk houden. Het beste kun je dan kiezen voor kabel op rol. Voor het aanleggen van een netwerkverbinding heb je kabel op rol nodig. Kabel op rol is tegenwoordig in alle categorieën verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit Cat5e, Cat6, Cat6a en Cat7. Heb je een keuze gemaakt voor een categorie die bij jouw internetgebruik past, kun je kiezen uit CCA en 100% koper. Doorgaans gebruik je voor het afmonteren van een kabel op een connector een soepele kabel. Bij een kabel op rol kun je kiezen tussen een onafgeschermde (UTP) en afgeschermde (FTP) kabel.

 • Cat5e kabel of Cat6 kabel
 • Connectoren
 • Kabelstripper
 • Krimptang

Strip de kabelmantel van de netwerkkabel met behulp van een kabelstripper zodat de kleine aders zichtbaar zijn. Schuif eventueel een tule aan de kabel voordat de connector wordt aangeknepen.

Leg de kabel in de volgende volgorde:

 1. Wit-oranje
 2. Oranje
 3. Wit-groen
 4. Blauw
 5. Blauw-wit
 6. Groen
 7. Bruin-wit
 8. Bruin

Knip de aders recht af zodat ze gelijk zijn met de connector. Gebruik een krimptang om de connector goed aan te knijpen zodat de aders goed contact maken. Herhaal stap 1 tot en met 4 om het andere uiteinde van de kabel af te werken op dezelfde manier als het eerste uiteinde.

Als je na verloop van tijd de utp kabel wilt verlengen, kun je gebruik maken van koppelstukken. Hiermee kun je twee RJ45 stekkers aan elkaar koppelen, waardoor je de kabel kunt verlengen zonder een nieuwe kabel op rol te hoeven leggen.

Het maken van een utp kabel is een relatief eenvoudig proces met de juiste materialen en stappen. Door kabel op rol te gebruiken en de aders op de juiste volgorde te leggen kun je een stabiele en betrouwbare utp kabel maken voor jouw netwerkverbindingen. Zorg ervoor dat je de juiste kabelcategorie (bijvoorbeeld Cat5e of Cat6) en materiaal (CCA of 100% koper) kiest, afhankelijk van je internetgebruik. Daarnaast is het belangrijk om de aders goed aan te knijpen met behulp van een krimptang. Verlengen van een utp kabel kan eenvoudig met behulp van koppelstukken. Als je vragen hebt over het maken van een netwerkkabel, kun je altijd professioneel advies vragen.

Wat heb je nodig om een internetkabel te maken?

Als je zelf een internetkabel wilt maken, zijn er een aantal essentiële materialen die je nodig hebt. Door de juiste gereedschappen en apparatuur te gebruiken, kun je een betrouwbare en goed functionerende kabel creëren. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:

 • Cat5e kabel of Cat6 kabel
 • Connectoren
 • Kabelstripper
 • Krimptang

De cat5e kabel of cat6 kabel is het basiscomponent van je internetkabel. Deze kabels zijn geschikt voor het transporteren van netwerksignalen en zorgen voor een stabiele verbinding. Het is belangrijk om de juiste categorie kabel te kiezen die past bij jouw behoeften.

De connectoren worden gebruikt om de kabel aan te sluiten op netwerkapparatuur, zoals computers, routers en switches. Deze connectors zijn meestal RJ-45-connectoren.

De kabelstripper is een gereedschap waarmee je de buitenste isolatielaag van de kabel kunt verwijderen. Hierdoor kun je de individuele aders blootleggen en de kabel verbinden met de connector.

De krimptang is een tang die wordt gebruikt om de connectoren stevig aan de kabel te bevestigen. Hiermee kun je de aders in de connector persen en zorgen voor een goede verbinding.

Met behulp van deze materialen ben je goed uitgerust om je eigen internetkabels te maken en aan te sluiten. Zorg ervoor dat je kwaliteitsmaterialen gebruikt en volg de juiste stappen om ervoor te zorgen dat je kabel goed functioneert.

Neem een kijkje naar de onderstaande afbeelding om de benodigde materialen visueel te zien:

kabelstripper en krimptang

Benodigdheden Afbeelding
Cat5e kabel of Cat6 kabel [Afbeelding van de kabel]
Connectoren [Afbeelding van connectoren]
Kabelstripper [Afbeelding van kabelstripper]
Krimptang [Afbeelding van krimptang]

Stap 1: Netwerkkabel strippen

Om een netwerkkabel correct aan te sluiten, is het belangrijk om de kabelmantel te strippen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een kabelstripper. Volg de onderstaande stappen om de kabelmantel te verwijderen:

 1. Plaats de netwerkkabel in de kabelstripper, zorg ervoor dat de kabel stevig vastzit.
 2. Trek voorzichtig aan de kabelstripper om de kabelmantel te verwijderen. Wees voorzichtig om de aders niet te beschadigen.
 3. Verwijder de gestripte kabelmantel en zorg ervoor dat de kleine aders zichtbaar zijn.
 4. Indien nodig, schuif een tule op de kabel voordat je de connector bevestigt. Dit helpt bij het beschermen van de aders en het verminderen van draaiing.

Door de netwerkkabel correct te strippen, zorg je ervoor dat de aders goed kunnen worden aangesloten op de connector.

Netwerkkabel strippen

Afbeelding: Een netwerkkabel wordt gestript om de aders zichtbaar te maken.

Stap 2: Leg de aders op de juiste volgorde

Om een correct functionerende utp-kabel te maken, is het belangrijk om de aders op de juiste volgorde te leggen. Hieronder staat de volgorde waarin de aders geplaatst moeten worden:

 1. Wit-oranje
 2. Oranje
 3. Wit-groen
 4. Blauw
 5. Blauw-wit
 6. Groen
 7. Bruin-wit
 8. Bruin

Door deze volgorde aan te houden, zorg je ervoor dat de utp-kabel correct aangesloten wordt en optimale prestaties levert.

aders op juiste volgorde

Referentie

“Het correct leggen van de aders is essentieel voor een goed functionerende utp-kabel.”

Stap 3: Knip recht af

Om ervoor te zorgen dat de aders van de netwerkkabel goed worden aangesloten, is het belangrijk om ze recht af te knippen zodat ze gelijk zijn met de connector. Dit zorgt voor een stabiele verbinding en voorkomt signaalverlies.

Gebruik een scherpe tang om de aders van de netwerkkabel recht af te knippen. Zorg ervoor dat je gelijkmatig en precies knipt, zodat alle aders op dezelfde lengte worden afgesneden. Dit maakt het aansluiten van de connector gemakkelijker en zorgt ervoor dat de aders goed contact maken.

Na het knippen van de aders kun je doorgaan met stap 4: het goed aanknijpen van de connector.

Stap 4: Knijp de connector goed aan

Om ervoor te zorgen dat de aders goed contact maken, is het belangrijk om de connector goed aan te knijpen. Gebruik hiervoor een krimptang, zoals de Krachtige Krimptang Pro.

Volg deze stappen om de connector goed aan te knijpen:

 1. Plaats de netwerkkabel met de blootgestelde aders stevig in de connector.
 2. Zorg ervoor dat de aders volledig in de juiste openingen van de connector passen.
 3. Druk de connector stevig aan met de krimptang om een sterke verbinding te garanderen.
 4. Controleer visueel of alle aders goed zijn verbonden en stevig vastzitten.

Door de connector goed aan te knijpen, voorkom je dat de aders losraken en zorg je voor een betrouwbare verbinding in je netwerkkabel. Hierdoor kun je genieten van een stabiele en snelle internetverbinding.

Krimptang

“Met de Krachtige Krimptang Pro kun je eenvoudig en snel de connector aan de netwerkkabel vastkrimpen. Het ergonomische ontwerp zorgt voor comfort en precisie tijdens het knijpproces.”

Stap 5: Herhaal stap 1 – 4 voor het andere uiteinde van de kabel

Om ervoor te zorgen dat beide uiteinden van de kabel goed zijn afgewerkt, herhaal je dezelfde stappen als bij het eerste uiteinde.

Begin met het strippen van de kabelmantel met behulp van een kabelstripper. Zorg ervoor dat de kleine aders zichtbaar zijn en schuif indien nodig een tule aan de kabel.

Leg vervolgens de aders op de juiste volgorde, zoals beschreven in stap 2. Zorg ervoor dat de aders recht zijn afgeknipt met behulp van een tang, zoals aangegeven in stap 3.

Als laatste stap, gebruik een krimptang om de connector goed aan te knijpen, zoals beschreven in stap 4. Hierdoor maken de aders goed contact.

Door stap 1 tot en met 4 te herhalen voor het andere uiteinde van de kabel, zorg je ervoor dat beide uiteinden op dezelfde manier zijn afgewerkt.

UTP kabel verlengen

Heb je behoefte om je utp kabel na verloop van tijd te verlengen? Geen probleem! Met behulp van koppelstukken kun je eenvoudig twee RJ45 stekkers aan elkaar koppelen, waardoor je de kabel kunt verlengen zonder de noodzaak van een nieuwe kabel op rol.

Met de mogelijkheid om je bestaande utp kabel te verlengen, bieden koppelstukken een handige en kosteneffectieve oplossing. Hiermee kun je flexibel jouw netwerkconfiguratie aanpassen en de benodigde lengte bereiken zonder gedoe. Je hebt geen extra materiaal nodig en het installatieproces is snel en gemakkelijk.

Of je nu een thuisnetwerk wilt uitbreiden, een kantooromgeving wilt aanpassen of een andere situatie hebt waarin je een extra lengte utp kabel nodig hebt, de mogelijkheid om deze te verlengen met koppelstukken biedt jou de flexibiliteit die je nodig hebt zonder de kosten en het gedoe van het leggen van een nieuwe kabel op rol.

Voordelen van het verlengen van een utp kabel met koppelstukken:

 • Bespaart kosten: Geen nieuwe kabel op rol nodig
 • Flexibele netwerkconfiguratie: Pas eenvoudig de lengte van je kabel aan
 • Eenvoudige installatie: Geen speciaal gereedschap nodig
 • Snelle aanpassingen: Snel en gemakkelijk veranderen wanneer nodig

Met de mogelijkheid om je utp kabel te verlengen zonder de noodzaak van een nieuwe kabel op rol, bieden koppelstukken een handige oplossing voor het aanpassen van jouw netwerkconfiguratie. Of je nu een kleine aanpassing wilt maken of jouw netwerk volledig wilt uitbreiden, deze flexibele optie biedt de vrijheid en gemak die je nodig hebt.

Voordelen Omschrijving
Bespaart kosten Geen nieuwe kabel nodig, dus besparing op materiaalkosten
Flexibele netwerkconfiguratie Pas de lengte van je kabel eenvoudig aan
Eenvoudige installatie Geen speciaal gereedschap nodig, snel en gemakkelijk
Snelle aanpassingen Gemakkelijk veranderingen maken wanneer nodig

Met koppelstukken kun je jouw utp kabel naar wens verlengen zonder veel gedoe. Het biedt de nodige flexibiliteit om je netwerkconfiguratie aan te passen en de gewenste lengte te bereiken. Profiteer van deze handige oplossing en maak gemakkelijk de benodigde aanpassingen aan jouw netwerk.

utp kabel verlengen

Conclusie

Het maken van een utp kabel is een relatief eenvoudig proces met de juiste materialen en stappen. Door kabel op rol te gebruiken en de aders op de juiste volgorde te leggen kun je een stabiele en betrouwbare utp kabel maken voor jouw netwerkverbindingen. Zorg ervoor dat je de juiste kabelcategorie (bijvoorbeeld Cat5e of Cat6) en materiaal (CCA of 100% koper) kiest, afhankelijk van je internetgebruik.

Daarnaast is het belangrijk om de aders goed aan te knijpen met behulp van een krimptang. Verlengen van een utp kabel kan eenvoudig met behulp van koppelstukken. Als je vragen hebt over het maken van een netwerkkabel, kun je altijd professioneel advies vragen.

Met de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan in deze handleiding, ben je nu in staat om zelf je eigen utp kabels te maken. Dit geeft je de flexibiliteit om netwerkkabels op maat te maken en aan te passen aan jouw specifieke behoeften. Of je nu een nieuw thuisnetwerk wilt aanleggen of bestaande bekabeling wilt vervangen, het maken van utp kabels biedt je een betaalbare en betrouwbare oplossing.

Similar Posts