wat is een kruisschakelaar

Wat Is Een Kruisschakelaar – Uitleg en Toepassing

Een kruisschakelaar is een schakelaar die wordt gebruikt om verlichting flexibel vanaf meerdere punten te bedienen. In een kruisschakeling maakt de kruisschakelaar het mogelijk om één lichtpunt vanuit drie of meer verschillende plaatsen aan en uit te schakelen. Dit is vooral handig in ruimtes met meerdere toegangsmogelijkheden, zoals een trappenhuis in een hotel.

In deze sectie zullen we uitleggen hoe een kruisschakelaar werkt en hoe je het kunt toepassen. We zullen ook ingaan op het aansluiten van een kruisschakelaar, het juiste schema en de bedrading. Daarnaast laten we zien welke video’s beschikbaar zijn voor het aansluiten van een kruisschakelaar. Tot slot zullen we de basiselementen van schakelmateriaal bespreken en de verschillende soorten schakelaars die er zijn.

Als je meer wilt weten over wat een kruisschakelaar is, hoe het werkt en hoe je het kunt toepassen, ben je hier aan het juiste adres. Blijf lezen voor een gedetailleerde uitleg en nuttige tips over kruisschakelaars.

Werking van een Kruisschakelaar

Een kruisschakelaar is een veelzijdige schakelaar die wordt gebruikt om verlichting flexibel vanaf verschillende plaatsen te bedienen. Het is een uitbreiding van de wisselschakeling en maakt het mogelijk om lampen aan en uit te schakelen vanuit drie of meer locaties. Maar hoe werkt een kruisschakelaar precies?

Een kruisschakelaar heeft vier aansluitklemmen, aangeduid als A1, A2, B1 en B2. In één stand zijn A1 verbonden met B1 en A2 verbonden met B2. Dit wordt de rechtste stand genoemd. In de andere stand worden de verbindingen gekruist, wat betekent dat A1 wordt verbonden met B2 en A2 met B1. Dit wordt de gekruiste stand genoemd.

Door middel van deze aansluitingen kan de kruisschakelaar reversibel schakelen, vergelijkbaar met een poolomschakelaar. In de rechtste stand worden de lampen verbonden met de voeding, waardoor ze worden ingeschakeld. In de gekruiste stand worden de lampen juist verbonden met de schakeldraden, waardoor ze worden uitgeschakeld.

De werking van een kruisschakelaar maakt het mogelijk om één of meerdere lampen te bedienen vanaf verschillende plaatsen. Dit is met name handig in grote ruimtes met meerdere toegangspunten, zoals gangen of trappenhuizen in hotels of appartementencomplexen.

Kruisschakelaar Schema

Om de werking van een kruisschakelaar beter te begrijpen, is het handig om een kruisschakelaar schema te raadplegen. Dit schema visualiseert de aansluitingen en geeft een duidelijk overzicht van hoe de schakelaar functioneert.

Aansluitklemmen Rechtste Stand Gekruiste Stand
A1 Verbonden met B1 Verbonden met B2
A2 Verbonden met B2 Verbonden met B1
B1 Verbonden met A1 Verbonden met A2
B2 Verbonden met A2 Verbonden met A1

Met behulp van dit schema kun je zien welke aansluitingen met elkaar verbonden zijn in zowel de rechtste als de gekruiste stand, en hoe dit de werking van de kruisschakelaar beïnvloedt.

kruisschakelaar schema

In de volgende sectie zullen we bespreken hoe je een kruisschakelaar kunt aansluiten volgens het schema en de juiste bedrading.

Aansluiten van een Kruisschakelaar

Het aansluiten van een kruisschakelaar vergt wat meer stappen dan bijvoorbeeld een enkelpolige schakelaar. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:

 1. Begin altijd met het uitschakelen van de stroom om de veiligheid te waarborgen.
 2. Verwijder de oude schakelaar en maak de bedrading zichtbaar.
 3. Identificeer de aansluitpunten op de kruisschakelaar. Dit kunnen vier klemmen zijn, aangeduid als A1, A2, B1 en B2.
 4. Sluit de juiste schakeldraden aan op de kruisschakelaar. Deze draden lopen vanuit de andere schakelaarpunten en het lichtpunt.
 5. Zorg ervoor dat de draden stevig zijn vastgezet en dat er geen blootliggende draden zijn.
 6. Plaats de kruisschakelaar in de inbouwdoos en bevestig deze stevig.
 7. Schakel de stroom weer in en test de werking van de kruisschakelaar door het lichtpunt vanuit verschillende schakelaarpunten in- en uit te schakelen.

Met dit stappenplan kun je zelf een kruisschakelaar installeren en genieten van de flexibiliteit die het biedt bij het bedienen van verlichting vanuit verschillende plaatsen.

Veiligheidsmaatregelen bij het aansluiten van een kruisschakelaar

Veiligheidsmaatregelen Uitleg
Zet de stroom uit voordat je begint Voorkomt elektrocutie
Draag isolerende handschoenen Beschermt tegen elektrische schokken
Controleer de draden op beschadigingen Voorkomt kortsluiting
Werk alleen aan elektrische installaties Voorkomt ongelukken
als je kennis en ervaring hebt

Kruisschakelaar Schema en Bedrading

Bij het aansluiten van een kruisschakelaar is het essentieel om het juiste schema te volgen en de schakeldraden correct te verbinden. Het schema kan variëren afhankelijk van het merk schakelaar dat je gebruikt. Het is belangrijk om de bedrading nauwkeurig aan te sluiten volgens de geldende elektrische normen en voorschriften om de veiligheid te waarborgen.

Een professionele elektricien kan je helpen als je twijfelt over het juiste schema en de aansluiting. Zij hebben de expertise om de bedrading op de juiste manier aan te sluiten en ervoor te zorgen dat de kruisschakelaar correct werkt.

kruisschakelaar schema

Een duidelijk schema is een waardevol hulpmiddel bij het aansluiten van een kruisschakelaar. Het toont de verbindingen tussen de verschillende schakeldraden en helpt bij het creëren van de juiste bedrading. Door het schema te volgen, voorkom je fouten en zorg je voor een veilige en correcte installatie van de kruisschakelaar. Het is altijd aan te raden om het schema te raadplegen en te volgen bij het aansluiten van de kruisschakelaar.

Video’s voor het Aansluiten van een Kruisschakelaar

Als je visuele instructies verkiest, zijn er handige how-to-installatievideo’s beschikbaar voor het aansluiten van een kruisschakelaar. Deze video’s laten stap voor stap zien hoe je een kruisschakelaar kunt aansluiten. Verschillende merken bieden deze instructievideo’s aan, zoals Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten en Peha. Door naar deze video’s te kijken, krijg je een duidelijk beeld van hoe je te werk moet gaan bij het installeren van een kruisschakelaar.

kruisschakelaar video

Als je liever een visuele handleiding hebt bij het aansluiten van een kruisschakelaar, zijn er handige how-to-installatievideo’s beschikbaar. Deze video’s bieden stapsgewijze instructies voor het correct aansluiten van een kruisschakelaar. Door het bekijken van deze video’s krijg je een duidelijk beeld van het installatieproces en kun je zelfverzekerd aan de slag.

Handige Instructievideo’s

 • Busch-Jaeger: How to Install a Kruisschakelaar
 • Jung: Aansluiten van een Kruisschakelaar – Stap voor Stap
 • Gira: Kruisschakelaar Installatiegids
 • Hager Berker: How to Connect a Kruisschakelaar
 • Niko: Installatie van een Kruisschakelaar – Stapsgewijze Handleiding
 • Schneider Electric Merten: Aansluiten van een Kruisschakelaar – Gedetailleerde Instructies
 • Peha: How to Install a Kruisschakelaar

Of je nu een beginner bent of een ervaren doe-het-zelver, deze video’s zullen je helpen bij het succesvol aansluiten van een kruisschakelaar. Zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig volgt en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het installatieproces.

Basiselementen van Schakelmateriaal

Een schakelaar is een essentieel basiselement van schakelmateriaal. Het is verantwoordelijk voor het schakelen, aansluiten, timen of dimmen van de elektrische installatie. Zonder een schakelaar zou de installatie niet kunnen functioneren. Bij het kiezen van een schakelaar moet je rekening houden met de specifieke toepassing.

Er zijn verschillende merken schakelmateriaal beschikbaar, zoals Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten en Peha. Bij Elektrobode kun je een ruime selectie van deze basiselementen vinden.

basiselement schakelmateriaal

Voordelen van hoogwaardig schakelmateriaal

Hoogwaardig schakelmateriaal biedt verschillende voordelen ten opzichte van regulier materiaal. Hier zijn enkele redenen om te kiezen voor hoogwaardig schakelmateriaal:

 • Duurzaamheid: Hoogwaardig schakelmateriaal gaat langer mee en is bestand tegen slijtage en corrosie.
 • Veiligheid: Het gebruik van kwalitatief hoogwaardig schakelmateriaal zorgt voor een veilige elektrische installatie, waardoor het risico op kortsluiting en brand wordt verminderd.
 • Functionaliteit: Hoogwaardig schakelmateriaal biedt vaak extra functionaliteiten, zoals dimmers, tijdschakelaars en afstandsbedieningen. Dit zorgt voor extra gemak en comfort in huis.
 • Design: Hoogwaardig schakelmateriaal is verkrijgbaar in diverse ontwerpen en stijlen, zodat je het kunt afstemmen op de interieurstijl van je woning.

Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardig schakelmateriaal om te kunnen profiteren van deze voordelen en een optimale functionaliteit en veiligheid te waarborgen.

Vergelijking van schakelaar merken

Om je te helpen bij het kiezen van het juiste schakelmateriaal, hebben we een vergelijkingstabel samengesteld met verschillende merken schakelaars:

Merk Kwaliteit Design Functionaliteit Prijs
Busch-Jaeger Hoog Modern Breed scala aan functionaliteiten Hoog
Jung Hoog Klassiek en tijdloos Uitgebreide functionaliteiten Gemiddeld
Gira Hoog Strak en minimalistisch Veelzijdige functionaliteiten Gemiddeld
Hager Berker Gemiddeld Modern Basisfunctionaliteiten Gemiddeld
Niko Gemiddeld Divers designaanbod Basisfunctionaliteiten Laag
Schneider Electric Merten Hoog Modern en elegant Breed scala aan functionaliteiten Hoog
Peha Gemiddeld Veelzijdig designaanbod Basisfunctionaliteiten Laag

De keuze voor een specifiek merk schakelaar hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en gewenste functionaliteiten. Bij Elektrobode kun je de verschillende merken schakelmateriaal vergelijken en het merk vinden dat het beste aansluit bij jouw behoeften.

Schakelaar Samenstellen

Het samenstellen van een complete schakelaar vereist verschillende componenten. Om een volledige schakeling te creëren, heb je een schakelunit nodig, samen met een centraalplaat of bedieningselement en een afdekraam. De schakelunit is het onderdeel dat je direct op de muur plaatst en dat verantwoordelijk is voor het schakelen. De centraalplaat of bedieningselement zorgt ervoor dat je de schakelaar kunt bedienen, zoals met een schakelwip of draaiknop. Het afdekraam zorgt voor een nette afwerking rondom de schakelaar.

schakelaar samenstellen

Om een complete schakelaar samen te stellen, is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige componenten van gerenommeerde merken. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde componenten:

Component Omschrijving
Schakelunit Verantwoordelijk voor het schakelen van de elektrische installatie. Dit is het basisstuk van de schakelaar.
Centraalplaat of bedieningselement Hiermee kun je de schakelaar bedienen, bijvoorbeeld met een schakelwip of draaiknop. Het zorgt voor een ergonomische en gebruiksvriendelijke bediening.
Afdekraam Zorgt voor een nette afwerking rondom de schakelaar en maakt de installatie compleet.

Door zorgvuldig hoogwaardige componenten te kiezen en ze op de juiste manier samen te stellen, kun je een betrouwbare en functionele schakelaar creëren. Zorg ervoor dat je de componenten volgens de instructies van de fabrikant aansluit en de geldende elektrische normen en voorschriften volgt. Op deze manier kun je genieten van een schakelaar die perfect past bij jouw specifieke behoeften.

Bedrading voor Schakelingen

Bij het aanleggen van schakelingen is het van groot belang om de juiste bedrading te gebruiken. De bedrading vormt de essentiële verbinding tussen de verschillende componenten van de schakeling en speelt een cruciale rol in de veiligheid en betrouwbaarheid van het elektrische systeem. Er zijn verschillende soorten installatiedraden beschikbaar, elk met hun eigen specifieke toepassingen.

De keuze van de bedrading hangt af van factoren zoals de stroomsterkte, de omgeving waarin de schakeling wordt gebruikt en de geldende wet- en regelgeving. Een veelgebruikte bedrading voor schakelingen is installatiedraad. Dit type draad is geschikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen en voldoet aan de relevante normen en voorschriften.

Installatiedraad is verkrijgbaar in verschillende diktes, aangeduid als de aderdikte in millimeters. Hoe hoger de aderdikte, hoe hoger de stroomsterkte die de draad kan verdragen. Het is belangrijk om de juiste aderdikte te kiezen, zodat de bedrading niet overbelast raakt en er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Raadpleeg hiervoor de specificaties van de apparatuur en de handleiding van de fabrikant.

Naast installatiedraad zijn er ook andere soorten bedrading beschikbaar, zoals grondkabel, signaalkabel en specifieke bedrading voor industriële toepassingen. Deze draden hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingsgebieden. Het is belangrijk om de juiste bedrading te kiezen die past bij de specifieke behoeften van jouw schakeling.

Om er zeker van te zijn dat de bedrading correct wordt aangesloten, is het raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen. Een elektricien heeft de kennis en expertise om de juiste bedrading te selecteren en veilig aan te sluiten volgens de geldende normen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat jouw schakeling veilig en betrouwbaar functioneert.

Soort bedrading Toepassing
Installatiedraad Meestal gebruikt in huishoudelijke toepassingen
Grondkabel Geschikt voor het leggen van elektrische bekabeling in de grond
Signaalkabel Gebruikt voor het overbrengen van signalen in bijvoorbeeld audio- en videosystemen
Industriële bedrading Specifiek ontworpen voor industriële toepassingen met hoge stroomsterktes en omgevingsfactoren

De keuze van de bedrading is een belangrijk onderdeel van het aanleggen van een veilige en betrouwbare schakeling. Door de juiste bedrading te gebruiken en deze correct aan te sluiten, kun je er zeker van zijn dat jouw schakeling goed functioneert en voldoet aan de geldende normen.

Verschillende Soorten Schakelaars

Er zijn verschillende soorten schakelaars beschikbaar, elk met een specifieke toepassing. Het kiezen van de juiste schakelaar is essentieel voor een goed functionerende verlichtingsinstallatie. Hieronder worden de verschillende soorten schakelaars uitgelegd:

Enkelpolige Schakelaar

Een enkelpolige schakelaar wordt gebruikt om één lichtpunt vanaf één plaats te bedienen. Dit is de meest basale vorm van een schakelaar en wordt vaak gebruikt in woningen en kantoren.

Dubbelpolige Schakelaar

Een dubbelpolige schakelaar is geschikt voor het bedienen van één lichtpunt, waarbij de schakelaar zich bevindt op een vochtige plaats. Deze schakelaar zorgt voor extra veiligheid doordat beide contacten tegelijkertijd worden geopend of gesloten.

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf twee verschillende plaatsen te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een gang met schakelaars aan beide uiteinden. Met een wisselschakelaar kun je het licht zowel aan- als uitschakelen, ongeacht de positie van de andere schakelaar.

Serieschakelaar

Een serieschakelaar is ontworpen om twee lichtpunten vanaf één plaats te bedienen. Dit kan handig zijn in kamers met meerdere ingangen, zoals een slaapkamer met twee deuren. Met een serieschakelaar kun je beide lichten tegelijkertijd aan- of uitschakelen.

En tot slot, een kruisschakelaar wordt gebruikt om één of meerdere lampen vanaf drie of meer plaatsen te bedienen. Dit is vooral handig in ruimtes met meerdere toegangsmogelijkheden, zoals een trappenhuis in een hotel.

Het is belangrijk om de juiste schakelaar te kiezen voor jouw specifieke toepassing. Raadpleeg een professionele elektricien als je advies nodig hebt bij het kiezen van de juiste schakelaar.

Conclusie

Een kruisschakelaar is een handige schakelaar waarmee je verlichting flexibel kunt bedienen vanaf meerdere punten. Door een kruisschakelaar correct aan te sluiten in een kruisschakeling, kun je één lichtpunt bedienen vanuit drie of meer verschillende plaatsen. Het aansluiten van een kruisschakelaar vereist enige kennis en precisie, maar met behulp van een stappenplan en instructievideo’s kun je dit zelf doen.

Het is altijd belangrijk om de stroom uit te schakelen voordat je begint met het aansluiten van de kruisschakelaar. Als je twijfelt, wordt geadviseerd om een professionele elektricien te raadplegen. Met de juiste kennis en materialen kun je de kruisschakelaar installeren en genieten van de flexibiliteit die het biedt bij het bedienen van verlichting vanuit verschillende plaatsen.

Als je op zoek bent naar schakelmateriaal, zijn er verschillende merken beschikbaar, zoals Busch-Jaeger, Jung, Gira, Hager Berker, Niko, Schneider Electric Merten en Peha. Bij Elektrobode kun je een ruime selectie van deze basiselementen vinden. Kies de schakelaar die het beste past bij jouw specifieke toepassing en geniet van het gemak dat een kruisschakelaar biedt.

Similar Posts